Gå til hovedindhold

Stenalder-aftensmad: Boller i karry

Boller i karry

4 personer:

INGREDIENSER:

4 tykke skiver bacon – fjern sværen og skær i fine tern

3 finthakkede hvidløgsfed
2 revne zittauerløg 

2 håndfulde hakkede cashewnødder 

1 kg hakket kalv og flæsk (alternativt lam eller okse)

3 æg 

3 æggeblommer

1 spsk dijonsennep

1 l kalve-, hønse- eller grøntsagsfond, heraf skal 1 dl bruges til farsen

1/2 dl kokosolie

1 lille savojkål – kasser de yderste blade og stokken og skær først i strimler og så i trekanter 

Det hvide af 1 porre – skær først i lange strimler og så i trekanter

 4 gulerødder – skræl og skær først i lange strimler og så i trekanter

1/2 knoldselleri – skræl og skær først i skiver og så i trekanter

3 rødløg – halver først og del så i trekanter fra top til rod

4 meget finthakkede hvidløgsfed

1 gul eller rød chili – fjern stilk og kerner og snit meget fint

Reven skal og saft af 1 usprøjtet appelsin 

Reven skal og saft af 1 usprøjtet citron • 4 faste grønne æbler – fjern kernehuset og skær i fine både 

1 grøn mango – skræl, skær i skiver og så i trekanter (undgå kernen i midten)

2-3 spsk indisk karry 

2-3 romainesalat – pluk i lange blade, skyl og slyng fri for vand

Citronolie 

1/2  bdt frisk koriander – fjern stænglerne og pluk groft

Salt og friskkværnet peber

FREMGANGSMÅDE:

Sauter baconternene ved moderat varme, evt. i lidt fedtstof. Tilsæt hvidløg og zittauerløg og sauter, til de får lidt farve, og afkøl. Tør panden af, rist cashewnødderne og lad dem køle af.

Kom kød, æg og æggeblommer, sennep samt salt og peber i en skål og rør det hele sejt. Tilsæt 1 dl af fonden og rør den i farsen. Tilsæt løg-bacon-blandingen og nødderne og rør farsen godt igennem. Smag til med salt og peber.

Bring fonden i kog. Form farsen til ensartede boller i den ønskede størrelse, læg bollerne i fonden og pocher, dvs. opvarmet til lige under kogepunktet, i 10-15 minutter afhængig af størrelse. Tag gryden af ilden og lad bollerne trække i fonden.

Varm kokosolien op i en tykbundet gryde, tilsæt grøntsager og reven appelsin- og citronskal og sauter i et par minutter. Kom æble og mango i gryden og sauter yderligere i 1 minut. Tag halvdelen af grøntsagerne op og spred dem ud i et fad, så de køler lidt af.

Kom karry, citron- og appelsinsaft og fonden fra bollerne i gryden og lad det hele småkoge i ca. 10 minutter. Kom de møre grøntsager i blenderen, tilsæt lidt efter lidt fonden fra bollerne og blend til en helt glat sauce. Hæld saucen tilbage i gryden og varm boller og grøntsager i den. Smag omhyggeligt til med salt, peber og evt. citronsaft.

Fordel boller, sauce og grøntsager på et varmt fad. Halver og mariner romainesalatbladene med citronolie, salt og peber og fordel dem over retten sammen med plukket koriander.

 

Denne opskrift stammer fra bogen "Palæo" af gourmetkokken Thomas Rode Andersen i samarbejde med hans kone Thilde Jo Maarbjerg. I Palæo kombineres kosten denne gang med træning, og bogen giver dig muligheden for at skabe en sund, glad og velfungerende krop.

Politikens Forlag, 2013, http://www.politikensforlag.dk