Gå til hovedindhold

Stenalder-frokost: Lakserilette

Lakserilette til flere dage

1 stor portion:

INGREDIENSER:

2 kg fersk laksefilet 

20 g salt 

5 dl mayonnaise – erstat halvdelen af olien med smeltet smør 

1 fennikelknold – del i kvarter, fjern stokken og skær i fine tern 

6 stængler bladselleri – skræl og skær i fine tern 

4 forårsløg – snit i fine ringe

4 gulerødder – skræl og skær i fine tern 

1 lille bdt grofthakket bredbladet persille

1 lille bdt grofthakket kørvel 

1 lille bdt grofthakket estragon 

5 usprøjtede lime – riv skallen, skær i fileter og derefter i fine trekanter

1 fennikelknold – halver, fjern stokken, skær i papirtynde skiver på et mandolinjern og læg i iskoldt vand mindst 1/2 time 

1 bk babyspinat – skyl omhyggeligt 

1/2 bdt frisk fransk estragon – pluk bladene af stænglerne 

4 spsk grofthakkede cashewnødder 

1/2 dl jomfruolivenolie 

Salt og friskkværnet peber

FREMGANGSMÅDE:

Dag 1:

Salt laksen og lad den trække natten over i køleskabet.

Dag 2:

Forvarm ovnen til ca. 120 grader. Smør et ildfast fad af passende størrelse med smør, læg laksen i fadet, dæk med stanniol og bag i ca. 30 minutter, til fisken har en centertemperatur på ca. 46-48 grader. 

Giv imens grøntsagerne et hurtigt opkog i spilkogende vand tilsat lidt salt. Hæld kogevandet fra, afkøl grøntsagerne i iskoldt vand og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Tilbered mayonnaisen, men pisk først det smeltede smør i til allersidst.

Når laksen er tilberedt og lun: Pluk den nænsomt fra hinanden, evt. med to gafler, og kom kødet i en skål sammen med grøntsager og krydderurter.

Færdiggør mayonnaisen: Pisk det smeltede, lune smør i, vend med laks, grøntsagstern, krydderurter og limeskal og smag til med salt og peber. Bland fennikelskiver, limetrekanter, spinat, estragon og et ordentligt skvæt jomfruolivenolie og smag til med salt og peber.

 

Denne opskrift stammer fra bogen "Palæo" af gourmetkokken Thomas Rode Andersen i samarbejde med hans kone Thilde Jo Maarbjerg. I Palæo kombineres kosten denne gang med træning, og bogen giver dig muligheden for at skabe en sund, glad og velfungerende krop.

Politikens Forlag, 2013, http://www.politikensforlag.dk