Gå til hovedindhold

Stenalder-frokost: Madder med ribbensteg

Ribbenstegs-madder til Stenalderkuren.

4 personer:

INGREDIENSER:

2 spsk vineddike 

1 flot økologisk ribbensteg

Flagesalt og friskkværnet sort peber

1 portion grundmayonnaise

Wasabipasta

FREMGANGSMÅDE:

Forvarm ovnen til 210 grader. Hæld vand og en smule vineddike i et ildfast fad af passende størrelse. Læg den omhyggeligt ridsede ribbensteg med sværsiden nedad og krydr med salt og peber. Sæt fadet ind i midten af ovnen på en rist.

Giv stegen 20 minutter med sværsiden nedad. Tag herefter kødet ud og vend det rundt. Drys med flagesalt og kværn sort peber over sværen. Tilføj lidt vand og sæt stegen i ovnen igen. Bag den i yderligere 35 minutter, stadig ved 210 grader. Tag den herefter ud og lad den hvile i mindst 20 minutter.

Tænd for grillen efter 15 minutter. Når stegen har hvilet i 20 minutter, sætter du den ind under grillen i ca. 10 minutter med sværen opad, til sværen er helt poppet op, gylden og sprød. Husk at spæde væsken med lidt vand, hvis der er fare for, at det brænder på. Lad stegen køle helt af. Du kan godt stege den dagen i forvejen.

Smag mayonnaisen til med wasabi og evt. den gelerede sky fra stegen. I så fald skal mayonnaisen holdes kold, lige til du skal bruge den.

Æg & salat:

1/2 dl vineddike

16 vagtelæg

1/2 almindelig rød chili

1/2 dl olivenolie

Saft og skal af 1 økologisk lime

1 stor fennikelknold

4 forårsløg

1/2 pak-choi

Isterninger

Salt og peber

8 skiver god bacon

Sådan gør du:

Bring ca. 2 l vand i kog og tilsæt ca. 1/2 dl vineddike samt lidt salt.

Slå vagtelæggene ud på følgende måde: Skær ’hatten’ af med en urtekniv og hæld indholdet over i en lille skål. Dan ved hjælp af et piskeris en malstrøm i det kogende vand og lad 4 æg ad gangen plumpe ned i midten af malstrømmen, så hviderne samles om blommerne og herefter flyder op til overfladen. Skum overskydende løs æggehvide af ved hjælp af en hulske og giv æggene ca. 3
minutter i det næsten kogende vand. Tag dem op og kom dem straks i koldt vand. Gentag processen med de resterende æg.

Skyl chilien, fjern kernerne og hak den meget fint. Bland olivenolie, limesaft og chili ca. 1 time før brug. Skyl grøntsagerne, fjern fennikelstokken og skær fenniklen i papirtynde skiver fra top til rod. Skær bund og top af forårsløgene, fjern den yderste skal og
snit forårsløgene meget fint. Skær roden af pak-choi’en, del resten i stængler og blade og snit begge dele meget fint. Læg de meget fintskårne grøntsager i koldt vand tilsat isterninger og stil dem i køleskabet.

Hæld først vandet fra umiddelbart før brug. Marinér grøntsagerne i olie-limeblandingen og krydr med salt og peber. Steg baconen gylden, lad den dryppe af på fedtsugende papir og knus den over salaten.

Anretning:

Skær stegen i tykke skiver og smør dem med wasabimayonnaise. Læg herpå 3 vagtelæg (trim dem for løsthængende æggehvide). Anret salaten løst ovenpå.

 

Denne opskrift stammer fra bogen "Stenalderkost" af Thomas Rohde Andersen. I kogebogen får du hele 87 smagfulde opskrifter, som primært består af frugt, nødder, bær, æg, fisk, kød og grøntsager samt træningstips fra gourmet-kokken selv.

Politikens Forlag, 2012, http://www.politikensforlag.dk