Gå til hovedindhold

Styr dine portioner

- De fleste af os ved jo faktisk godt, at vi spiser for meget, når vi tager en portion ekstra. Men mange af os er tilbøjelige til at falde i, og på den måde ender vi med at snyde os selv til at tro, at vi godt kan spise en lille smule mere - uden at det gør en forskel, siger diætist Lisa Bolting.

- De fleste af os ved jo faktisk godt, at vi spiser for meget, når vi tager en portion ekstra. Men mange af os er tilbøjelige til at falde i, og på den måde ender vi med at snyde os selv til at tro, at vi godt kan spise en lille smule mere - uden at det gør en forskel, siger diætist Lisa Bolting.
    Men øser du op på tallerkenen uden at vide, hvor meget du egentlig spiser, kan det meget vel være grunden til, at du vejer for meget. For den lille ekstra portion kan være det, der vælter hele kalorieindtaget

SÅ MEGET MÅ DU SPISE TIL AFTENSMAD

• Max. 125 gram kød – svarer til et stort kyllingebryst eller to store frikadeller.
• Max. 150 gram kartofler – svarer til 4 almindelige eller 3-4 deciliter tilberedt pasta eller ris
• Minimum 200 gram grøntsager
 

Kend din portion – og spis én gang Den nemmeste måde at undgå dobbeltportioner er, at du beslutter dig for, at du kun øser op en enkelt gang pr. måltid. 

    På den måde kan du overskue hele mængden af mad på én gang. 
    Det kræver nemlig ikke mere end det blotte øje - og måske lidt hjælp fra et decilitermål - at udregne en passende portion.

SÅ MEGET MÅ DU SPISE TIL MORGENMAD

Du kan klare dig med et decilitermål, hvis du er i tvivl om hvor stor en portion, du må få om morgenen:
• Ca. 50-60 gram müesli – svarer til 1½-2 deciliter
• Ca. 1 dl müesli og et halvt til et helt stykke rugbrød
 

Spæd op med det grønne
Bliver du ikke mæt efter en portion aftensmad, er det ikke helt kriminelt at tage en portion mere. Du skal bare sørge for, at du vælger den kaloriefattige salat eller broccolistavene i stedet for den ekstra kartoffel. 
    - Hvis du virkelig er mere sulten og føler, at du har brug for en portion til, så lad den kun bestå af grøntsager, anbefaler Lisa. 
    Desuden er det gamle mundhæld om, at man spiser med øjnene helt korrekt, ifølge diætisten. Bruger du små tallerkener i stedet for store, er der meget at hente.

Brug vægten til kontrol
Et almindeligt råd inden for kostplanlægning lyder, at man skal anskaffe sig en køkkenvægt. Men ifølge diætisten er det de færreste, der har brug for at veje alt, inden de spiser.
    - Det er urealistisk at tro, at man kan rende og veje sin mad hele tiden, og er du generelt opmærksom, vil du også have en god fornemmelse for, hvor meget du spiser, siger Lisa Bolting. 
    Alligevel anbefaler diætisten, at du hiver vægten frem, hvis du generelt føler, at du gør alting rigtigt og stadig vejer for meget.
 

Læs mere om