Gå til hovedindhold

Styr vægten - spis sund morgenmad

Start dagen med en sund morgenmad

De madvaner, som grundfæstes i barndommen, tager børnene med sig senere i livet. Som forældre gør vi dem derfor en stor tjeneste ved at skabe madoplevelser, også om morgenen, der på samme tid er sunde og forbundet med nærvær og nydelse.
 
Som bonus kan vi voksne glæde os over, at det ofte bliver lettere at styre vægten, når man regelmæssigt spiser sund morgenmad – altså morgenmad uden for mange tomme kalorier. Her er et par grundregler, til sund morgenmad. 

 

SÅDAN KAN DU SPISE

Hvad udgør så en sund morgenmad? Som tommelfingerregel kan du sørge for at vælge en fødevare fra mindst tre af de følgende fire fødevaregrupper:

● Friske og grove frugter og grøntsager er et sundhedsmæssigt hit om morgenen. Tænk også på smoothies og frisk juice uden tilsat sukker.

● Fiberholdige brødvarianter såsom rugbrød, groft lyst brød og brød med hvid hvede er klart at foretrække. Havregryn er et fuldgyldigt morgenmadsprodukt med sunde fedtsyrer, kostfibre og gode proteiner.

● Vælg fedtfattige mejeriprodukter i form af skummetmælk eller minimælk, fedtfattige oste og så lidt smør som muligt. De sænker blandt andet blodtrykket.

● Proteiner får du for eksempel fra æg, magert kød og fjerkræ i skiver, peanutbutter eller et stykke laks. Nødder og kerner er gode valg. Proteiner mætter, hvorfor trangen til søde sager senere på dagen falder, samtidig med at de sætter skub i kalorieforbrændingen.

Læs mere om