Gå til hovedindhold

Slank med Anna Bogdanova: Smed 15 kg og sagde farvel til stress og diabetes

Foto: Søren Jul Lamberth
– Jeg var blevet tyk og træt, siger Hanne. Hun havde mistet følingen med sin krop og slæbte sig af sted som en 80-årig. Med Anna Bogdanova i hånden har hun nu tabt sig 15 kilo og lagt både stress og type 2-diabetes bag sig.

Slank med Anna Bogdanova

– Jeg kunne ikke få armene ned, da jeg var nødt til at købe nye bælter til mine bukser. På ganske få måneder har jeg fået styr på min type 2-diabetes. Mit blodsukker er normalt, og jeg har tabt mig en del. Desuden har jeg aldrig ondt i maven mere, og jeg har voldsomt meget mere energi. Og jeg er så ustresset, som jeg nogensinde har været i hele mit liv.

Hanne Hjulmand fra Kgs. Lyngby smiler. Hun har lært hemmeligheden bag et balanceret, sundt liv, og hun deler gerne sin viden.

– Hos Anna lærer man det, man burde lære i sin barndom: regelmæssig træning og bevægelse i hverdagen, husk at sove nok og spis masser af rigtig mad, fortæller hun.

Hanne har været på Anna Bogdanovas ”Uimodståelig”-hold to gange – et etårigt forløb, som lover, at du bliver stærkere i krop og sind, og det er lige præcis, hvad Hanne har oplevet.

Claus Dalby tabte 40 kilo: Slank uden sult

Gennem flere år havde Hanne taget mere og mere på. Hun kæmpede med forskellige livsstilssygdomme, som gjorde hende træt – træt som i udmattet. Samtidig var hun stresset. Hun havde altid så travlt, at hun ikke lagde mærke til, hvad der skete fra halsen og ned.

– Jeg følte mig som en 80-årig, og jeg så også sådan ud, selv om jeg endnu ikke var fyldt 50. Jeg slæbte mig af sted, fortæller Hanne.

Hun stødte på Anna Bogdanovas bog ”Skyhøj forbrænding”, som lover, at man kommer i form med blot 4 gange 15 minutters styrketræning om ugen. Hun besluttede sig for at prøve, men hun nåede aldrig mere end tre uger ind i programmet, før hun blev stoppet af smerter og træthed.

– Det var demotiverende at falde af hesten, næsten lige så hurtigt som jeg kunne indfange den og kravle op igen.

Spinatvafler med røget laks og avocado

Hanne meldte sig til ”Uimodståelig”. Hun havde brug for at blive taget i hånden, og det gjorde Anna Bogdanova og hendes team af 25 fagprofessionelle.

Det handlede ikke bare om at træne og spise sundt. Hanne skulle have styr på alle ”stressorerne, det vil sige stressfaktorerne i sit liv: Børn, mad, arbejde, nattesøvn osv.

– Jeg lærte en masse om træning og kost, og rigtig meget om stressorer, fortæller hun.

Hanne lærte vejrtrækningsøvelser og rulleøvelser, som beroliger nervesystemet og hjernen.

– Det er en slags sanse-stimulering, lidt som børste-træning til børn. Man stimulerer sanserne, så man bedre kan mærke sig selv, forklarer hun.

23 kg lettere med Sense: Anette stråler af lykke og velvære

Al bevægelse virker

Langsomt, men sikkert fik Hanne kontakt med sin krop igen. Hun faldt stadig af hesten af og til, men hun lærte, hvordan hun kom op igen.

– Det nytter ikke at køre på med træning og kost, hvis hele verden omkring dig er kaos. Hvis jeg har travlt, så laver jeg bare et flow eller går en tur. Hvis jeg har energi, så træner jeg efter programmet: effektiv styrketræning til hele kroppen, forklarer hun og påpeger:

– Hverdagsbevægelse er lige så vigtig som træning.

Hanne sidder meget foran skærmen på jobbet, men nu er hun bevidst om at bevæge sig. Hendes fitness-ur bipper en gang i timen og minder hende om det. Så går hun hen til en kollega eller en ekstra tur på toilettet. Hjemme sørger hun for at gå mange ture, gøre rent og rydde op i højt tempo.

Men vægttabet lod vente på sig, og sidste sommer fik hun et wake-up call.

Æggewraps med laks og avocado

– Jeg begyndte at drikke meget vand og juice. Jeg kunne inhalere 1-2 liter juice. Jeg var ikke på slankekur, men jeg tabte mig 4,5 kg på en uge, og vægttabet fortsatte. Til sidst dæmrede det.

Hanne have 90 procent af alle symptomerne på type 2 diabetes. Mens hun var indlagt, besluttede hun sig for, at det skulle være løgn. Hun havde jo redskaberne og vidste, hvad der skulle til.

– Jeg kunne leve med diabetes, men ikke med følgesygdommene. Jeg så på folk gennem læsefeltet i mine briller. Man kan jo blive blind af sukkersyge. Jeg var lidt bange, fortæller hun.

Den dag besluttede hun sig for at lægge kosten fuldstændig om.

En ny start

– Jeg var brød-holiker. Jeg kunne altid spise brød. Nybagt brød med smør, det kunne jeg næsten ikke få nok af. Det var nok også, derfor jeg blev tyk, siger hun.

– Nu bager jeg kerneknækbrød eller stenalderbrød. Det er vigtigt for mig at have et alternativ.

De første tre måneder efter diagnosen spiste hun kun kød og grøntsager 
– og kerneknækbrødet. Selv under en tre-ugers ferie i Italien lod hun brød og pasta være og spiste basic-kost med kød og grønt.

– Bøffer med icebergsalat er rigtig kedeligt, men på de dyre steder var der et bedre udvalg, fortæller hun.

Efter tre måneder gik den ikke længere.

Smoothie bowl med topping

– Jeg kunne mærke, at det ikke var holdbart at leve lidt ved siden af alle andre. Jeg besluttede mig aktivt for at drikke et glas rødvin eller spise en dessert. Nu tillader jeg mig noget mere. Jeg synder med god samvittighed, og næsten kun når det er planlagt, fortæller hun.

– I byen spiser jeg, hvad der er. Hvis man siger nej hele tiden, så falder man i big time, siger hun.

Familien købte også en hund. Den er blevet familiens midtpunkt, og hunden Valde sørger for, at Hanne kommer ud på flere daglige gåture. Som ekstra bonus bruger familien mindre tid foran skærmen, fordi det er hyggeligere at bruge tid med hunden og hinanden.

Nu har Hanne fået fjernet halvdelen af sin medicin, så hun i dag kun får to piller. Hendes mål er at komme helt af med dem. Hun har ikke længere symptomer på type 2-diabetes, og hun har tabt sig 15 kg. Nu vil hun give den en skrue ekstra.

– Jeg har redskaberne og viden til at holde det resten af livet, siger Hanne.

Rundt om Hanne

Navn: Hanne Hjulmand

Alder: 53 år

By: Kgs. Lyngby

Status: Gift og mor til to på 16 og 20 år

Arbejde: Projektøkonom i byggebranchen

Vægttab: 15 kilo