Gå til hovedindhold

Slank og SukkerSmart: Farvel til cravings

Foto: Gregers Overvad
Susanne havde brug for noget, der var mere og andet end endnu en slankekur, derfor tilmeldte hun sig SukkerSmart, hvor hun lærte sandheden og sukker, så hun én gang for alle kunne sige farvel til sine cravings. Som bonus tabte hun sig 8 kg på blot 10 uger.

- Det her virker bare, og det er nemt at overskue

På blot 10 uger tabte Susanne sig 8 kilo og hele 12 cm i taljen, og efterfølgende er der røget et par kilo mere.

Hun spiser ingen slik, kage, pasta, ris og den slags. Og ingen mellemmåltider. Til gengæld snupper hun en pulssnack hver morgen og aften i form af 20 squats.

Susanne er blevet SukkerSmart. Hun har lært sandheden om sukker hos Frk. Skrump i Hellerup, hvor hun over 10 uger sammen med en lille gruppe på 10 kvinder er blevet undervist i, hvordan man holder sit blodsukker stabilt dagen lang og dermed undgår at få sukkercravings.

Men sådan har det ikke altid været. Vi skruer tiden et halvt år tilbage.

Sukkercravings

Hver dag står kagen på bordet og lokker. Og hver dag blev Susanne irriteret over, at hun ikke kunne sige nej tak.

- Der er altid en, der er på vej på ferie, har fødselsdag eller vil hygge med lidt hjemmebag. Man bliver tilbudt noget sødt hver dag, og jeg kunne styre mine irrationelle cravings, fortæller 59-årige Susanne Munck Klansø fra Vedbæk i Nordsjælland.

Hun er overlæge på børne- og ungeafdelingen på Herlev Hospital, og som læge ved hun selvfølgelig alt om, hvad der er sundt og usundt, og hjemme spiser hele familien sundt. Slik og kage findes der ikke noget særligt af i deres skabe.

- Min familie kunne ikke forstå, at jeg havde det her overvægts-issue, men når jeg har svære samtaler, er presset, eller har opgaver, jeg ikke kan nå, så er det svært at stå imod, fortæller Susanne.

Anna var afhængig: Jeg tænkte på sukker altid

Hun har aldrig været meget overvægtig, men på 10 år havde hun taget 10 kilo på. Hun har prøvet at tælle kalorier, og hun tabte sig fint, men hun var sulten hele tiden, og husker det som lidt af et mareridt. Og efterfølgende tog hun lige så stille det hele på igen. Hun havde brug for at noget, der er mere og andet end endnu en kur.

- Jeg havde ikke brug for en kur for at tabe mig, men jeg havde brug for at få styr på det, jeg spise. Jeg blev irriteret over at falde i sukkerfælden hele tiden, forklarer hun.

Susanne fandt frem til Frk. Skrumps hold SukkerSmart, hvor de tager udgangspunkt i ph.d. og forsker Anette Sams’ metode i bogen ”Sandheden om sukker”, der handler om at holde blodsukkeret stabilt. Metoden er effektiv, hvis man har livsstilssygdomme f.eks. diabetes 2, og som overvægtig vil man tabe sig.

- Det er en genial tilgang! Det var ikke en jammerdal, men ressourceopbygning, slår hun fast.

- Det giver ikke energi at tælle kalorier. Det giver energi at spise SukkerSmart, siger hun.

Hun er vild med, at der både er undervisning, hvor deltagerne bliver præsenteret for en masse videnskabelige fakta, og der er en gruppe til at dele udfordringer og sejre med. Efter undervisningen er der træning og lidt mad.

Sådan gjorde Susanne

De første 4 uger levede Susanne fuldstændigt kompromisløst.

- Det kræver planlægning. Du skal spise 3 måltider om dagen, hvor du er sikker på god mad og på de rigtige tidspunkter, forklarer hun.

På dage hvor familien først kan samles om aftensbordet kl. 20, har hun et problem og er nødt til at spise et lille mellemmåltid. Til gengæld er fordelen, at Susanne har stabiliseret sit blodsukker så meget, at hun ikke længere har sukkercravings, og hun kan uden de store problemer melde fra til kage-hyggen om eftermiddagen.

- Du er hele tiden mæt. I starten er du måske lidt sulten, men ikke voldsomt

Morgenmaden har aldrig været et problem. Susanne spiste skyr med frisk frugt, og det gør hun stadig. Til aftensmaden er det vigtigt for hende at kunne spise med familien.

- Vi elsker at lave mad i vores familie, og vi mødes over måltiderne, fortæller hun.

Farverig salat med persillepesto

Så Susanne nøjes med at skifte pasta, ris og kartofler ud med en lækker kålsalat. Frokosten er der, hvor Susanne har lavet den største ændring.

- Før spiste jeg rugbrød. Nu spiser jeg et til grin stort måltid med kål, og det tager 20-25 minutter for mig at tygge mig igennem, siger hun og griner.

Som læge arbejder hun, mens hun spiser sin frokost. Mens hendes kollegaer spiser deres rugbrødsmadder på et øjeblik, sidder hun og tygger og tygger, og hun kan ikke undgå at mærke de lidt misundelige og undrende blikke. Salaten er jo lækker, men også meget kål.

- Frokostmåltidet er rigtig vigtigt for at undgå eftermiddags-cravings, pointerer hun.

- Når du er igennem den første kompromisløse periode, kan du godt spise et stykke brød eller et mellemmåltid. I starten var jeg bange for, at jeg ville få sukkercravings igen hver eftermiddag, hvis jeg tog et stykke kage bare én gang, men der sker jo ikke noget ved det, forklarer hun.

- Man behøver ikke at sige nej tak særlig meget. Det er okay at tage et glas vin til maden, det gjorde jeg efter de første 4 uger, så det er ikke helt asketisk, fortæller hun.

Motion

Susanne træner ikke som sådan, men hun sørger for at bevæge sig meget i hverdagen. Hver morgen og hver aften laver hun 20 squats, de såkaldte pulssnacks, og hun vil rigtig gerne cykle på arbejde, men har indset, at 17 km hver vej er for langt. Nu tager hun bilen noget af vejen og cykler de sidste 6 km til hospitalet og tilbage igen – i alt slags vejr. De 20 min. på cykel er aldrig til diskussion.

- Det er vigtigt at få system i det. Det handler ikke om, hvad jeg har lyst til, jeg skal bare, og jeg gør det uden diskussion med mig selv, siger hun.

Spinatvafler med laks og avokado

Susanne bor også lige ved siden af en skov, som hun flittigt benytter sig af til kortere eller længere gåture.

- Nu skal jeg nok lave noget mere motion, hvis jeg vil tabe mig mere. Så kan jeg bare gå en ekstra tur, siger hun fuld af optimisme.

Rundt om Susanne

Navn: Susanne Munck Klansø

Alder: 59 år

By: Vedbæk

Status: Gift med Lotte og forældre til 2 på 17 og 20 år.

Job: Overlæge på børne- og ungeafd., Herlev Hospital

Vægttab: 8 kg på 10 uger