Gå til hovedindhold

Ud af diabetes 2: Farvel til medicin og smerter

Fri for diabetes 2, slut med smerter og et vægttab på syv kilo. På blot 4 uger på Ud af diabetes 2-forløbet har Karen opnået mere, end hun turde drømme om.

Efter blot tre dage på Ud af diabetes 2-forløbet var Karens blodsukker normalt. Og sådan har det været siden. På det fire ugers forløb har hun intet mærket til sin irriterede tyktarm, så det er slut med smertestillende medicin, og samtidig har hun tabt sig hele syv kilo.

- Det er lidt vildt, for jeg har aldrig før kunne tabe mig. Det har altid været umuligt, siger hun.

10 år med diabetes type 2

Karen er 49 år. I 10 år har hun kæmpet med diabetes 2.

Hun fik graviditetssukkersyge, både første og anden gang hun var gravid, så lægerne holdt øje.

- Der er stor risiko for at udvikle diabetes 2, med mindre man er super god til at tabe sig. Og jeg kan ikke tabe mig. Når jeg tager et kilo på, så bliver det siddende, fortæller hun.

For 10 år siden gik det galt. Karen fik konstateret diabetes 2. Hun fik tabletter, men hun kunne ikke tåle dem.

- Jeg var nødt til at gøre det med kosten. Jeg fulgte kostrådene og det, Diabetesforeningen anbefaler; jeg spiste mange grøntsager og magert og sørgede for at få mellemmåltider, siger hun.

Helle spiser sig fri for medicin

Det fungerede i nogle år.

- Men da min mor døde, fik sorg stress mit blodsukker til at eksplodere.

Karen var så heldig at komme med i et medicinsk forsøg med Victoza i et halvt år.

- Jeg tabte mig, mit blodsukker blev normalt, og jeg fik et vældigt overskud, fortæller hun.

Medicinen virkede fint indtil sidste efterår. De sidste tre måneder har hun forsøgt sig med ny medicin. Det virkede, men ikke optimalt.

Forløb: Ud af diabetes 2

Et sammenfald af tilfældigheder fik hende til at melde sig til Ud af diabetes 2-forløbet.

En kollega fortalte hende om Anette Sams, og hun fik en mail fra Madbanditten med information om forløbet. Samtidig blev hun meget påvirket af en bekendt, der fik svære komplikationer af sin diabetes 2.

Karen vidste, at hun var nødt til at gøre et forsøg, for det ustabile blodsukker var en daglig belastning.

- Jeg blev træt, havde ulyst til alting. Jeg kunne bare lægge mig. Jeg magtede ikke at gå med hunden, magtede ikke at lave mad ordentlig mad, det blev tit til hurtige løsninger. Jeg manglede overskud, også på arbejde, fortæller hun.

Anette Sams’ metode tiltalte hende, fordi den er 100 procent evidens-baseret.

- Jeg har tidligere været på LCHF, men jeg vil gerne have evidensen med, siger Karen, som selv er sygeplejerske.

Stine har diabetes, men klarer sig nu uden medicin

Hun sagde farvel til mellemmåltider, slik, når hun havde lidt ondt af sig selv, og de daglige kopper kaffe med mælk.

- Hvis jeg drikker kaffe med mælk uden at spise noget til, så stiger mit blodsukker meget. Jeg har tilført kroppen enormt meget sukker uden at vide det, forklarer hun.

En ny livsstil

Hun gik all in med tre måltider om dagen bestående af kål og grøntsager suppleret med protein og fedt.

Til morgenmad spiser hun æg og bacon med kålsalat. Frokosten består af en kålsalat med tomat, peberfrugt, rester af kød fra aftensmaden eller tun og en fed dressing af cremefraiche 38 % og fløde. Aftensmaden består igen af kål, grønt, kød og fedt. Helt enkelt.

- Jeg troede aldrig, jeg ville komme op og spise et kilo grøntsager om dagen. 600 gram er rigeligt, men nu spiser jeg faktisk et kilo. Jeg spiser gerne et helt spidskål om dagen. De er jo så små her om sommeren, fortæller hun.

Og samtidig har hun tabt sig syv kilo på blot fire uger.

- Det er stort for sådan en som mig, der aldrig har kunne tabe sig.

Pia havde prædiabetes: Spiste sig rask og smed 30 kg

Hendes daglige pulssnacks klarer hun nemt med en tur op ad trappen på jobbet, og motionen består af lange gåture med sin mand og deres hund. Gerne fire-fem kilometer i hverdagene og endnu længere i weekenderne.

- Mit fitness-abonnement har ligget stille i flere år. Nu har jeg energi til at komme afsted, og jeg har fået lyst til at bevæge min krop, for den gør ikke ondt mere, siger hun med et smil.

Til sin store overraskelse noterede hun sig, at blodsukkeret var normalt og stabilt efter blot tre dage.

- Jeg har fået energi, er blevet mere glad og overskudsagtig. Jeg havde også irriteret tyktarm, som gav en betændelsestilstand i kroppen, så jeg måtte tage smertestillende flere gange om ugen, men det har ikke været nødvendig siden, siger hun og fortæller, at hun er stolt, især når hun hører børnene prale med hende til deres venner.

Snart uden medicin

- Det er så let, fordi det giver mening. Jeg vil godt have førertrøjen på og selv træffe mine valg. Og hvis jeg har et spørgsmål eller er det mindste i tvivl, så har Anette en logisk forklaring, som er let at forstå, siger hun.

Fordi Karen har været på online-forløbet, har hun hurtig adgang til Anette Sams’ ekspertviden.

- Det er ligesom at have hende ved siden af. Jeg tror, det er, derfor det har været så let for mig, siger Karen, som også har valgt at tage det otte ugers opfølgningsforløb.

- Jeg kan godt finde ud af det, men jeg har brug for en livline.

Spis dig fra type 2 diabetes

Karen har netop fået målt sit blodsukker hos lægen. Det er normalt nu uden tegn på diabetes 2.

- Jeg stopper i dag med tablet-behandlingen, og hvis mine tal er lige så fine om tre måneder, kommer jeg helt ud af medicin. Min læge var så imponeret, at hun bestilte bogen, mens jeg sad dernede, fortæller Karen, som uden problemer kan forestille sig at leve efter metoden altid.

- Min familie er med. Min mand har lige taget kål med på fisketur med drengene, fortæller hun og understreger, at hun ikke har ondt af sig selv.

- Jeg har ondt af andre, der spiser alle mulige kunstige ting.