Gå til hovedindhold

Sunde snacks til en hyggeaften?

Læs hvorfor du skal overveje at spise snacks på andre tidspunkter

De fleste af os elsker at få et stykke kage til kaffen og tv-avisen om aftenen. 
Men at spise fed mad sent om aftenen er ikke specielt godt for vores krop. Og ofte er det ikke pga. sult, vi sætter kager og snacks på sofabordet i de sene aftentimer. Det er nemlig en ren vanesag.

Læs også: 12 slanketips til snacks og søde sager

Farligt at springe måltider over
Den danske læge og foredragsholder Jerk W. Langer mener, at man i stedet skal sørge for at spise mindre måltider hele dagen.
Han tror dog, at det primært er hyggespisningen foran fjernsynet - og ikke selve aftensmåltidet - der gør os tykke.
- Jeg anser det for lidt af en myte, at man ikke må spise aftensmad efter kl. 18. Den typiske forklaring er, at forbrændingen er lavere om aftenen, hvorfor man hævdes at tage på. At nogle mennesker taber sig ved at lade være med spise om aftenen, hænger ifølge min erfaring snarere sammen med, at de så undgår den hyggespisning, der ofte finder sted om aftenen. Vi spiser nemlig mere, når vi ser tv, end når vi koncentrerer os om at smage og nyde maden. Den bedste løsning er at spise flere små måltider hen over dagen. Så ender man med at indtage færrest kalorier, forklarer han.

Læs også: 9 måder at undgå chips og andre snacks

Fed mad forstyrrer søvn
Når vi spiser sent om aftenen, kan det i øvrigt forstyrre vores søvn, da stofskiftet sættes på overarbejde.
- Vi er nødt til at planlægge, hvad vi spiser, så det ikke holder os oppe om aftenen. Søvn er vigtigt for stofskiftet og kroppens energi den næste dag. Har du sovet dårligt, kan det påvirke dit humør og hjerte, forklarer Sonja Wicklum fra Ottawa Civic Hospital Weight Management Clinic.

Spise sunde snacks om aftenen
Derfor skal man helst undgå koffein, krydret og stærk mad samt mad med et højt fedt- og sukkerindhold. Helene Charlebois råder til, at man kun indtager en aftensnack på 100-150 kalorier, hvis man absolut har behov for at spise noget. Det kunne eksempelvis være en portion yoghurt, knækbrød med ost, frugt eller et glas mælk.

Et godt trick kan være at børste sine tænder - det får ofte tankerne væk fra mad og usunde snacks.

Læs også: Grønne, sunde snacks

Læs mere om