Gå til hovedindhold

Tabte 42 kilo: Keto er vores håndbremse

For halvandet år siden omlagde ægteparret Maibrit og Thomas Sander Nielsen deres kost til Keto. Udover et stort vægttab, har det også betydet, at Thomas igen kan løbe og har undgået blodtryksfortyndende medicin, mens Maibrit er kommet sin hudlidelse til livs.

For halvandet år siden blev Maibrit alvorligt bekymret for sin mand.

Selv om Thomas er 11 år yngre end hende, var hans helbred ikke godt. Han spiste usundt, og vægten lå på 114 kilo.

– Thomas’ kolesteroltal og blodtryk var skyhøjt. Jeg kunne ligefrem se, at hans øjne blev blodsprængte, og blodårerne dunkede, når han blev vred, fortæller Maibrit Sander Nielsen, der er 54 år.

Hun lokkede ham med på Keto, og i dag har ægteparret fra Egtved tabt henholdsvis 28 og 14 kilo.

– Det er noget af det bedste, vi har gjort for os selv. Det er en livsstilsændring, som vi holder fast i resten af livet, siger Thomas Sander Nielsen.

Han har dyrket bodybuilding siden sin ungdom og vandt i 2004 bronze ved VM i thaiboksning. Han løb meget, men fødderne kunne ikke holde til de mange kilo. Thomas fik kronisk betændelse i fødderne og kunne ikke løbe. Senere fik han opereret knæet, og for halvandet år siden blev han opereret for en diskusprolaps.

– I forbindelse med min knæoperation fik jeg et brev fra lægen om, at jeg burde tabte 10 kilo, og det blev jeg rasende over, siger Thomas.

Men lægen havde ret. Thomas havde stadig musk-ler, men mange af dem var ved at tabe kampen til fedtet.

– Det var træls. Jeg følte ikke, at jeg kunne bevæge mig frit. Tidligere havde jeg kunnet tabe mig ved at leve af kylling og ris og så løbe og træne, men det kunne jeg ikke længere, siger han.

Thomas havde været vant til at spise meget, og det fortsatte han med.

– Jeg spiste helt vildt. Cola, pizza, pølsehorn og chokolade. Alt, hvad du kan købe på en tankstation, og min dårlige livsstil smittede nok lidt af på Maibrit, indrømmer han.

Tæller ikke kalorier

– Og havde jeg haft en dårlig dag, higede jeg ekstra meget efter fedt og sukker. Jeg har nok altid spist på mine følelser og haft trang til at proppe mig, hvis tingene var lidt trælse, men tidligere kunne jeg løbe 20 kilometer eller træne tre gange om dagen, og så forsvandt de ekstra kilo, siger han.

Modsat sin mand er Maibrit altid gået meget op i sund kost og har også trænet meget, men som hun blev ældre, oplevede hun, at kiloene ikke forsvandt så let som tidligere; til gengæld kom der flere til.

– Jeg vejede over 70 kilo, og selv om jeg ikke var overvægtig i gængs forstand, havde jeg det ikke godt med mig selv. Jeg følte mig begrænset. Jeg gik i stort tøj og havde ikke lyst til at gå i fitnesscentret, fortæller Maibrit.

Hun prøvede at tabe sig uden den store succes.

– Jeg levede af omkring 1.100 kalorier om dagen i et år, men jeg tabte mig ikke. Det er bare sværere at tabe sig, når man er fyldt 50, konstaterer hun.

I dag tæller Maibrit ikke længere kalorier, og kosten indeholder langt mere fedt end tidligere. Alligevel har hun tabt 14 kilo og vejer i dag 58 kilo. Pasta, ris og sukkerholdige produkter er skiftet ud med masser af grøntsager, godt kød og fedt i form af laks, avokado, sunde olier, fløde og smør.

– Keto tiltaler mig, fordi jeg må spise så meget, som jeg har lyst til. I begyndelsen spiste jeg en masse æg, pølser og bacon, og jeg kunne ikke forstå, at jeg kunne spise fedt og stadig tabe mig, men jeg tabte 10 kilo den første måned, siger Thomas, der nu vejer 86 kilo.

Maibrit havde det lidt sværere med den fede kost og fik også “Keto-flu” efter de første tre dage, som er betegnelsen for den influenzalignende tilstand, som nogle oplever, når de går over til Keto-kost.

– Jeg følte, jeg svedte fedt, og mine hormonbumser blussede op, men jeg var stædig og fortsatte, for vi havde lovet hinanden, at vi skulle give det et år, fortæller Maibrit.

En fælles rejse

Det første år levede parret helt efter principperne i Keto med et lavt indtag af kulhydrater, et højt indtag af fedt og et relativt højt indtag af protein. I dag er de mindre restriktive og har fundet deres egen vej.

– Hvis vi er i byen, spiser vi det, der bliver serveret, men vælger det bedste alternativ, for vi vil ikke belemre andre med vores madvaner, siger Maibrit, der også har glutenallergi.

– Og vi har stadig den håndbremse, der hedder Keto, hvis vi har spist forkert, og vægten stiger et par kilo. Så kører vi ren Keto i nogle dage for at komme tilbage på sporet, forklarer Thomas.

Den kroniske betændelse i fødderne er forsvundet, og han kan igen løbe. Hans kolesteroltal og blodtryk er fint, og al snak om blodtrykssænkende medicin er forstummet. Maibrit har tidligere lidt af Rosacea, som er en kronisk betændelsestilstand i ansigtshuden, og hormonbumser. Begge dele er forsvundet. Samtidig er hendes hår blevet tykkere.

– Det betyder rigtig meget, at vi har taget rejsen sammen. Vi har kunnet støtte og opmuntre hinanden undervejs, siger Thomas og smiler til sin kone.

– Ja, og nu har jeg ikke bare en ung mand, men også en rask mand, svarer Maibrit.

Få indkøbsliste, madplan og opskrifter i ugens Ude og Hjemme

Bladet er på gaden onsdag den 12. januar 2022.

Læs mere om