Gå til hovedindhold

Vælg dine kalorier med omhu

Du har sikkert hørt det før: Det er ikke ligegyldigt, hvorfra du får dine kalorier. Fx giver hvide ris, hvidt brød, hvidt sukker og hvid pasta kun tomme kalorier. Det betyder, at du med disse fødevarer kun får kalorier, men ikke nogen sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Vælg dine kalorier med omhu

Du har sikkert hørt det før: Det er ikke ligegyldigt, hvorfra du får dine kalorier. Fx giver hvide ris, hvidt brød, hvidt sukker og hvid pasta kun tomme kalorier. Det betyder, at du med disse fødevarer kun får kalorier, men ikke nogen sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Sunde fødevarer giver dig derimod stoffer, som din krop har brug for, samtidig med at de tilfører dig kalorier i forskellig mængde. Men nu er der nye undersøgelser, der tyder på, at ikke alle fødemidler giver dig lige mange kalorier, selv om de måske indeholder samme mængde energi.

Hidtil har man beregnet kalorieindholdet i en fødevare ud fra en ca. 100 år gammel model. Men flere forskere, bl.a. ernæringseksperten Geoffrey Livesey, der arbejder for det britiske Medical Research Council, er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved denne metode.

Guide: Sådan forbrænder du 100 kalorier på 10 forskellige metoder

Geoffrey Livesey mener, at den mængde kalorier, man optager fra en fødevare, i høj grad afhænger af, hvor let fordøjelig denne vare er. Fx kan en let fordøjelig muffin tilføre dig flere kalorier end en energibar fyldt med sammenpressede kornprodukter, selv om kagen indeholder færre kalorier end baren – simpelthen fordi du bruger mere energi på fordøjelsen af baren. Derved bliver der færre kalorer at optage fra den tungt fordøjelige bar end fra den letfordøjelige muffin.

Ifølge Livesey kan du altså ikke regne med, at du får det antal kalorier, som står på en varedeklaration. Faktisk kan den vise op til 25 procent forkert. Har Livesey ret, indeholder en håndfuld mandler – ca. 30 g – ikke de 170 kalorier, man skulle tro, men kun 135.

Hvor mange kalorier har du egentlilg brug for?

Læs mere om