Gå til hovedindhold

8 fordele ved at tage kolde brusebade

Fordele ved at tage kolde brusebade
Et koldt brusebad kan øge din præstationsevne, din indre ro og dulme smerter. Det kolde vand har også en positiv virkning på depression, forbrænding og immunforsvar.

På denne årstid har man måske ikke så meget lyst til et koldt brusebad eller et koldt bad for den sags skyld. Men der findes mange fordele ved at skrue op for det kolde vand bare et øjeblik. Det skriver det svenske sundhedssite MåBra. Prøv lige at tjekke listen herunder – og træk vejret dybt.

8 grunde til at tage et koldt brusebad:

Du bliver mere frisk
Når man bliver afkølet, reagerer man på chokket ved at trække vejret dybt. Det øger iltoptagelsen. Hjertet slår hurtigere, og blodtilførslen i kroppen øges. Alle disse reaktioner betyder, at vi bliver mere friske.

Flottere hår og hud
Koldt vand får huden til at trække sig sammen, så den opleves mere fast og stram, og når porerne trækker sig sammen, bliver det sværere for urenheder at få fodfæste. Varmt vand udtørrer desuden huden mere end koldt, så har du tør hud, er det en god idé at sænke temperaturen. Et koldt bad får også hårstråenes overflader til at blive mere glatte, hvilket gør håret mere glansfuldt.

Immunforsvaret styrkes
Kulden får kroppen til at tilkalde hjælp og aktiverer på den måde immunforsvaret.

Højere stresstærskel og bedre humør
Den pludselige kulde får os til udskille endorfiner, hvilket sænker vores stressniveau. At udholde det kolde vand træner både disciplin og viljestyrke. I et forskningsstudie viste det sig, at de forsøgspersoner, der tog kolde brusebade, havde færre sygedage på jobbet. Forskerne mente, at det delvis skyldtes en større evne til at tage sig sammen.

Forbedret blodcirkulation og sænket blodtryk
Når det kolde vand køler kroppen ned, får blodcirkulationen og iltningen af blodet et ordentligt løft. Blodet i huden transporteres mod dine indre organer for at holde dem varme – kroppen opvarmer simpelthen sig selv indefra. Bedre blodcirkulation kan også bidrage til et lavere blodtryk.

Lindrer depression og smerte
Forskning viser, at et temperaturskift aktiverer nervesystemet, som så udsender signaler til hormonsystemet om at aktivere de hormoner, som har en lindrende effekt på depressive symptomer. En anden forklaring er, at kulden fremkalder fysisk stress. Og kroppen magter ikke at være stresset på flere måder samtidigt. Når den skal tage sig af den fysiske stress, dæmpes den psykiske stress, mener forskerne. De mener også, at det er de samme processer, der gør, at koldt vand virker positivt mod smerter.

Bedre forbrænding
Kulden får kroppen til dels at arbejde hårdere og dels at aktivere det sunde brune fedt, hvilket har en positiv virkning på din forbrænding.

Det er godt for miljøet
Jo koldere temperatur, jo kortere brusebade. Altså sparer du både på vandforbrug og opvarmning.

Kilder: Medical Daily, University of Virginia.

Læs mere om