Gå til hovedindhold

Elsk din krop

Står du også tit og bodyshamer dig selv foran spejlet? Lad være med det. Elsk dig selv og din krop som den er. Ude og Hjemmes sex- og samlivsredaktør Helle Hartz giver dig her nogle tanker om det at elske (eller hade) sin krop.

Træt af din krop?

Næsten hver eneste morgen står jeg og kigger mig vurderende i spejlet, før jeg klæder mig på. Griber om mavepøllen, løfter op i mine bryster, niver mig lidt i popo’en. Nogle (indrømmet: de fleste) morgener er jeg overhovedet ikke tilfreds og står nærmest som en gammel mormor og mumler eder og forbandelser af korpusset foran mig. Andre morgener (ja, indrømmet igen: ret sjældent) kan jeg faktisk godt lide, hvad jeg ser (det er oftest, hvis jeg har været inde i en periode, hvor jeg har spist fornuftigt og husket at træne).

Men når jeg så står dér og skælder ud på mit stakkels hylster, så prøver jeg at vende det til noget positivt, og bruger min veninde som inspiration: Hun har født tre børn over en periode på 16 år. Det har selvfølgelig sat sine spor på hendes krop, der altid har været ret flot, men som i sagens natur har ændret sig. Det klager hun tit over. Derudover er hendes parforhold også ret udfordret af de mange unger og de typiske problemstillinger, der er i den forbindelse. 

Men dét jeg hæfter mig ved, når vi snakker om det, er, at hun også fortæller, at hun og hendes kæreste (stadig) har sex med hinanden. Og det’ ikke bare en gang hvert halve år, men op til flere gange om måneden. At han stadig griber ud efter hende, krammer hende, kysser hende og niver hende kærligt i måsen. Og aldrig, aldrig, aldrig har han nævnt med et ord, at hun er blevet rundere, eller at hendes krop har ændret sig. Han er tosset med hende, som hun er.

Læs også: Sådan lærer du at elske din krop

Elsk dig selv

Og det kan jo få os andre til at tænke os om en ekstra gang. På det kropshysteri, vi har det med at underlægge os selv. At vi skal være slanke, stramme og fit og ikke må have topmaver eller bløde numser eller hængebryster. Siger hvem? For som jeg hører det, så er mændene vitterligt ligeglade. Og vil faktisk hellere have en kvinde – gerne med former – som har det godt i egen krop. For det er ikke så vigtigt for dem, hvordan vi ser ud, men hvordan vi har det med det. Og jo mere afslappede vi er omkring vores krop, desto mere afslappede kan vi også være i sengen. Med ham – der gerne vil nyde os og se os slippe tøjlerne og bare give os hen.

Det overordnede mediebillede i dag dikterer, at vi skal være super slanke og stramme, men virkeligheden siger noget andet. Så det kan faktisk ikke siges for tit: Hvorfor ikke (lære at) elske det, vi nu en gang er udstyret med fra naturens hånd? Slutte fred med vores krop og få det bedste ud af den. Den er det fysiske hylster for vores liv, og den kan bibringe os uendelig megen glæde, lyst og nydelse, hvis vi lader den. Det vil smitte af på resten af vores livsopfattelse, og på den måde kan vi nyde, omfavne og elske livet og alle dets facetter, i stedet for at gå og slå os selv i hovedet over alt det, vi synes, vi ikke har eller kan.

Det er lidt ligesom det gamle ordsprog: “Smil til verden, og verden smiler til dig”. Hvis vi tænker positivt, sender vi positivitet ud i verden og får det tifold tilbage. Både kropsligt og mentalt.

Læs mere om