Gå til hovedindhold

Gå glad i bad – men hvor ofte skal man egentlig gå i bad

De fleste danskere går i bad næsten hver dag i løbet af en uge. Men hvor ofte har kroppen egentlig behov for et bad? Læs forskernes svar

Vi gør det alle sammen, men det er forskelligt, hvor mange gange på en uge vi gør det. De fleste af os gør det næsten hver dag, mens de færreste gør det en gang om ugen.

Men findes der egentlig nogle videnskabelige retningslinjer for, hvor tit vi skal bade vores krop?

Videnskab.dk har bedt en række forskere om at give deres bud på, hvor ofte man bør gå i bad.

Ingen anbefalinger

På Statens Serum Institut fortæller overlæge Brian Kristensen fra Den Centrale enhed for Infektionshygiejne, at han »ikke kender til nogen undersøgelser eller videnskabelig dokumentation for, hvor ofte man bør gå i bad for at nedsætte risikoen for infektion.«

Ligesom andre forskere, som Videnskab.dk har talt med, fortæller han dog, at der kan være klare fordele - men også en række ulemper - ved at hoppe i bad og skure sig ren.

Hyppig badning kan give tør hud

I det følgende vil vi først gennemgå ulemperne og derefter fordelene ved vandpjaskeriet.

Men først ulemperne: En af dem er ifølge flere forskere, at for meget badning kan gå ud over vores hud.

»Der er et problem, hvis man sæber sig ind fra top til tå hver eneste dag. Det kan mange mennesker ikke tåle, for sæben affedter kroppen og fjerner hudens naturlige fedstoffer. Og hvis de her fedtstoffer bliver fjernet, kan man få tør hud,« siger professor Jørgen Serup, som er dermatolog og overlæge ved Bispebjerg Hospital.

Han forklarer dog, at der er stor forskel på, hvor følsom hver enkelt person og hudtype er over for badevand og sæber.

»Generelt er det den bedste basisvask at nøjes med at bruge vand på huden. Sæbe er et kemisk fremmed stof, som kan irritere huden, og man kommer umådelig langt bare med vand,« siger Jørgen Serup.

Hvad siger du til et koldt bad? Her får du 8 fordele ved at tage kolde brusebad

Badning fjerner 'gode' bakterier

En anden ulempe ved for hyppig badning er, at det kan fjerne de 'gode' bakterier, som naturligt sidder på huden og yder os beskyttelse, fortæller flere forskere.

Professor og mikrobiolog ved Aarhus Universitet Mogens Kilian forklarer, at ligesom vi i dag ved, at bakterierne i vores tarmflora har stor betydning for vores helbred, så er det i de senere år også gået op for forskerne, at der på samme vis sidder vigtige og 'gode' bakterier på vores hud.

»Vi lever normalt i fuld harmoni med de bakterier, der vokser på vores hudoverflader. Vi har været igennem en periode, hvor det nærmest blev en besættelse, at man skulle have fjernet alle bakterier hver dag.«

»Det, ved vi i dag, er en misforståelse. For der er faktisk mange positive effekter ved de bakterier, der bor både på huden og på slimhinderne. Vi kan stort set ikke leve uden dem,« siger professor Mogens Kilian, som forsker i kroppens bakterier, infektioner og immunsystemet.

Selvom han understreger, at det er vigtigt at vaske hænder hyppigt for at undgå spredning af sygdomsbakterier, så mener Mogens Kilian ikke, at der rent helbredsmæssigt er nogen argumenter for at gå i bad.

Et bad fjerner dårlig lugt - og giver velvære

En af fordelene ved at snuppe et bad er, at det fjerner dårlig lugt af eksempelvis sved, røg eller mados. I forhold til svedlugten påpeger forskerne, at det er meget individuelt bestemt, hvor ofte man har brug for at komme i bad – alt afhængig af hvor aktiv man eksempelvis er, eller hvor meget man sveder.

»Spørgsmålet om, hvor ofte man skal bade, rummer også hele komfortsiden og det kosmetiske – man vil jo helst ikke være ildelugtende, og badet giver en renhedsfornemmelse, som kan give velvære. Så det er ikke bare et spørgsmål om hud, eksem og så videre – det handler også om komfort,« siger dermatolog Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital.

3 ulemper ved at gå i bad

  1. Hudens naturlige fedtlag kan blive skrubbet væk, og huden kan blive tør – især hvis man har en sart hud
  2. På huden sidder naturlige bakterier, som blandt andet beskytter os mod sygdomme – disse kan blive fjernet ved for hyppig badning
  3. Sæbe kan virke irriterende og allergifremkaldende for huden.

3 fordelene ved at gå i bad

  1. Et bad kan fjerne uønsket lugt af sved og lignende
  2. Et bad kan fjerne uønskede stoffer fra huden
  3. Et bad kan give velvære

Men hvad er så konklusionen – hvor ofte skal vi smide tøjet og hoppe ind under bruseren?

Her kan forskerne i hvert fald blive enige om, at der ikke findes et entydigt svar, som alle mennesker kan følge.

Den mest konkrete anbefaling af gode badevaner kommer fra professor og dermatolog Jørgen Serup, som er overlæge på Bispebjerg Hospital.

»Min recept ville være at tage et bad hver dag fra top til tå med passende varmt vand – ikke skoldhedt vand, men pænt varmt vand. Og så skal man stå i badet i tre-fem minutter og samtidig gnubbe sin hud med hånden,« siger Jørgen Serup.

Han påpeger dog, at man skal være forsigtig med brugen af sæbe under bruseren.

»Man kan bruge mild sæbe i armhulerne og skridtet hver dag. På den øvrige krop kan man bruge sæbe en eller to gange om ugen – alt afhængig af om man har mere eller mindre sart hud. Hvis man er en person med særlig sart hud – atopisk eksem – så skal man selvfølgelig bruge sæbe mindst muligt. Hvis man omvendt er en person, som har hårdt kropsarbejde og sveder meget, så kan man have gode grunde til at ville gøre sig ren hyppigere,« fastslår Jørgen Serup.

Læs flere artiklen på Videnskab.dk

Læs mere om