Gå til hovedindhold

Karina er plussize-model: Det giver et selvtillidsboost

Verden har opdaget, at kvinder med former kan være både smukke, synlige i medierne og stå for en væsentlig købekraft. Derfor dukker der nu muligheder og markeder op, som gør kurver til et job. Mød Karina, som tjener penge på sine kurver.

Hun var blevet hyret til en opgave, hvor hun skulle stå model for nogle fotos til en oplysningsbrochure om fedme. En brochure, der skulle deles ud til læger og sygeplejersker, og hvor hun skulle fotograferes bagfra, men uden en trevl på kroppen.

Karina var lidt nervøs, men også spændt, for selv om hun er udadvendt af natur, kræver det sin kvinde at stå afklædt foran et team af professionelle, der kyndigt vurderer dig fra top til tå.

Læs også: Plussize-model får stjernekontrakt

– Det er efterhånden mange år siden, men jeg husker det som en af de fineste opgaver, jeg har haft. Der blev passet utroligt godt på mig hele vejen igennem, jeg blev smukt stylet, og hele stemningen omkring fotograferingen var respektfuld og omsorgsfuld. Jeg var også meget glad for resultatet. Det var meget æstetisk, og det var første gang i mit liv, at jeg følte mig set på som et kunstnerisk objekt, og jeg oplevede den her stolthed over, at min krop og min vægt kunne bruges til at skabe noget smukt og lækkert, siger 48-årige Karina Fogh Holmkjær fra Hornbæk.

Kollega så 'et eller andet i mig'

Hun har nu været plussize-model i en menneskealder, og hun er i dag tilknyttet bureauet Basic CPH, hvorfra hun bliver booket til opgaver. Ud over modeljobbet underviser Karina i engelsk på Politiskolen, er tolk og det hun selv benævner som autodidakt skuespiller. 

– Da jeg var ung og nyuddannet, havde jeg en overgang et job i telemarketingbranchen. En af mine kolleger var en meget smuk kvinde, en typisk åleslank og super velproportioneret model. Hun så et eller andet i mig, for en dag spurgte hun mig, om jeg aldrig havde tænkt på at arbejde som model. Jeg var temmelig overrumplet over hendes forslag. Jeg har stort set været plussize hele mit liv, men min søde kollega forsikrede mig om, at hun skam mente det, og stak mig et telefonnummer på det bureau, hun var tilknyttet, fortæller Karina.

Læs også: Klæd dig efter din kropstype

Størst på hylden

Karina tænkte, at der da ikke kunne ske noget ved at gøre forsøget, så hun henvendte sig til bureauet, fik en aftale og mødte efter nogle dage op for at få taget nogle billeder.

– Jeg glemte det egentlig ret hurtigt igen, for jeg havde jo ikke regnet med, at det ville føre noget med sig. Men det gjorde det, og da bureauet så ringede og spurgte ind til min højde, drøjde og tøjstørrelse, kan jeg huske, at jeg lidt beklemt sagde: “Min størrelse? Ja, det må være den største på hylden.” Jeg var i hvert fald overrasket, da modelopgaverne begyndte at tikke ind, siger hun.

Læs også: Jaloux på model-kroppe? Så se denne video!

Et selvtillidsboost

Modeljobbet har igennem årene ført mange spændende oplevelser med sig for Karina, der hele tiden har set det som en perfekt afveksling i forhold til jobbet hos politiet.

– Jeg er vant til at skulle være en autoritet, der underviser autoriteter. Det betyder, at jeg er meget i mit hoved, når jeg er på job. At være model giver et selvtillids-boost. For når man kommer ind ad døren hos en kunde, lyder det rundt om i studiet: ”Modellen er kommet”, og så er der ellers et leben og en svirren rundt af stylister og makeup-artister. Man bliver nurset om og gjort fin i ét væk, der er masser af opmærksomhed og god stemning. Jeg er altid glad, når jeg kommer hjem fra et modeljob, siger Karina.

Ønske om større accept

I virkeligheden håber hun, at det øgede fokus, der i disse år er på plussize, vil medføre, at der kommer en større accept af, at vi mennesker er forskellige og ser forskellige ud.

– Det ville være så rart, hvis vi kunne udvide det her normalitetsbegreb. At vi kunne møde andre med lidt mindre fordømmelse. Når man vejer mere end gennemsnittet, får man en masse uønsket opmærksomhed. Der findes mennesker, som synes, det er helt legalt at kommentere ens vægt i det offentlige rum. Når jeg er ovenpå og har overskuddet til det, kan jeg godt finde på at besvare den slags med et: ”Undskyld mig, men hvor er det skilt, hvorpå der står skrevet, at du må bruge mig som skraldespand?!”, fortæller Karina, som ikke har tænkt sig at lade sådanne kommentarer få bugt med sig.

– Jeg er model, så længe jeg synes, det er sjovt, og så længe, jeg synes, det er givende. Min erfaring siger mig, at forholder man sig nysgerrigt og åbent over for verden, så kaster den ofte nogle gode oplevelser af sig, slutter hun.

Denne artikel har været bragt i Ude og Hjemme nr. 29, 2016.

Læs mere om