Gå til hovedindhold

Slip af med skæl

Her får du 10 gode råd mod skæl

Slip af med kløen 

Skæl er et irriterende problem, som irriterer rigtig mange mennesker, og det kan i visse tilfælde også være et meget synligt problem. Der er mange faktorer der spiller ind og din kost er faktisk en af dem. 

Hvad er skæl

Skæl er ganske enkelt blot hudceller, der afstødes fra hårbundens øverste lag. Det er en naturlig proces hos os alle, akkurat som vi konstant taber det yderste lag af huden på resten af kroppen. Men i nogle situationer dannes der flere hudflager end sædvanligt, og så bliver de synlige i håret og drysser ned på skuldrene. Samtidig begynder hovedbunden at klø, og når man klør igen, skaber det mere irritation og endnu flere skæl. Så ender man i en ond cirkel, og det er på sin plads at gøre noget for at bremse skældannelsen.

Prøv også: Hjemmelavet hårkur - to hårkure anbefalet af Dennis Knudsen

Gode råd mod skæl

● Prøv et nyt mærke hårshampoo og skift gerne mellem forskellige mærker. En mærkevareshampoo fra frisøren koster betydeligt mere end supermarkedets slagvare, men kan faktisk være blidere mod hårbunden.

● Fornemmer du, at hovedbunden er irriteret, så prøv en mild børneshampoo helt uden tilsætningsstoffer.

● En egentlig medicinsk shampoo med tilsætning af zinkpyrition, selenforbindelser, salicylsyre, svovl eller stenkulstjære kan være nyttig i mere genstridige tilfælde.

● Eksperimentér med hårvasken: Måske skal du nøjes med at vaske hår hver tredje dag. Eller også har din hovedbund bedre af daglig hårvask med en mild shampoo.

● Æg er et gammelt middel for hår og hovedbund: Bland en æggeblomme med 2-3 spsk. salatolie eller lunken kokosolie og smør det i hovedbunden. Læg et håndklæde omkring håret og lad det sidde en times tid. Vask så håret med shampoo. Nogle kvinder, anvender bare mayonnaise som jo er en blanding af æg og olie.

● Især mænd kan vælge at holde håret kort, så det lufter bedre igennem.

● Dæmp irritation og kløe i hårbunden ved at skære ned på sukker, hvidt brød og forarbejdede fødevarer, som skaber såkaldt inflammation. Vælg antiinflammatoriske fødevarer såsom fisk og grove grønsager.

● Spiser du ikke fisk flere gange ugentlig, så tag i svære perioder cirka 2.400 milligram omega-3-tilskud om dagen. Svarende til tre typiske kapsler.

● Skæl forværres af stress, så gå din dagligdagen igennem for stressende faktorer, som forhåbentlig kan reduceres.

● Hårdnakkede skæl kan behandles med en shampoo med det svampedræbende stof ketoconaxol. Præparatet forhandles i lav dosis i håndkøb, mens den høje koncentration er receptpligtig.

Prøv en shampoo der behandler skæl:

Phyto Paris Phyteol Intense Skæl Shampoo (100 ml) til 119,00 kr.

Phyto Paris Phyteol Intense Skæl Shampoo (100 ml)

Urtekram Brændenælde Shampoo Ø (500 ml) til 69,95 kr.

Urtekram Brændenælde Shampoo Ø (500 ml)

Alpecin Dobbelt Effekt Koffein Shampoo 200 ML (Mod Hårtab) til 89,95

 

Artiklen indeholder affiliate links.

Læs mere om