Gå til hovedindhold

10 grunde til at læse bøger hver dag

Vil du have en bedre hukommelse, være mindre stresset, mere empatisk og klogere? Det fantastiske er, at det, du skal bruge, kan du låne helt gratis på et bibliotek i nærheden af dig. At læse er den rene mirakelkur.

Der findes næppe noget skønnere end at kravle i seng med uldne sokker på fødderne, en tyk, god bog i hænderne og ingen verdens pligter. Det bedste er, at forskningen giver dig grønt lys til det og gang på gang viser, at den tid, du bruger på at læse, er en god investering. Det dulmer din stress, du bliver modig og empatisk, og det giver dig blandt andet en bedre hukommelse gennem hele livet. Det skriver det svenske sundhedssite MåBra.

Læsning forebygger demens

Studier viser, at hjernen stimuleres, når du læser. Det virker som om, hjernen – på samme måde som muskler – bliver stærkere og udvikles, når man bruger den. Og på samme måde som dine muskler skrumper ind, når du ikke bruger dem, svækkes din hjerne, hvis den ikke er aktiv. Det tyder på, at læsning af den grund kan være med til at forebygge Alzheimers såvel som andre former for demens.

Virkelighedsflugt mindsker stress

Kald det virkelighedsflugt, eller hvad du vil, men når du bliver opslugt af en historie, glemmer du dine bekymringer, og det får dit stressniveau til at dale. Skønlitteratur fungerer virkeligt godt, men det er også godt med en interessant artikel eller en faktabog, som vækker din interesse.

Du fodrer din hjerne

Du ved aldrig, hvornår du får brug for den viden, som din hjerne kommer i besiddelse af, når du læser. Men man kan være sikker på, at den, der ved meget, er bedre rustet til diverse situationer, end den, der ikke har kendskab til så meget. Læs litteratur af forskellig slags, og glem ikke, at du kan lære meget af skønlitteratur.

Læsning forbedrer din hukommelse

Når du læser en roman, bliver du nødt til at indprente dig karakterernes navne og nuancerne i deres karakteregenskaber. Ud over det skal du holde styr på handlingen. Det lyder måske meget nemt, men det er kompliceret for hjernen. Jo flere ting din hjerne skal huske på, jo flere koblinger skabes der i hjernens hukommelsescentre, og jo stærkere bliver de allerede eksisterende koblinger.

Læsning styrker din analytiske evne

Det er ikke noget tilfælde, at du bliver bedre til at regne ud, hvem den skyldige er, før du har læst bogen færdig. Det giver også meget, hvis du har mulighed for at diskutere bogen med andre, efter du har læst den. Meld dig ind i en bogklub!

Bøger styrker din empati

At læse – især hvis du vil nyde det – kræver, at du lever dig ind i karakterernes liv. Og hvis det lykkes for dig, vil det samtidig styrke dine empatiske evner. Der findes studier, der viser, at de, der læser meget skønlitteratur, er bedre til at aflæse andre menneskers følelser end dem, der ikke læser. De bliver også bedre til at leve sig ind i, hvordan det er at være f.eks. genert eller udadvendt, også selv om det er et personlighedstræk, der ligger fjernt fra deres egen væremåde.

Du lærer at holde fokus

I dag kræver mange af sig selv, at de skal kunne arbejde samtidig med, at de tjekker mails, chatter med et par venner, kigger Twitter igennem og svarer telefonopkald. Hvis du læser bøger hver dag, vil du blive bedre til at fokusere på én ting ad gangen. Og det er meget vigtigt, hvis du skal kunne være produktiv.

Du får et større ordforråd

Det siger sig selv: Du læser mange ord – du lærer mange ord. Især for børn er det vigtigt. Børn, der får bøger læst op for sig, når de er små, vil have det lettere i skolen og have et større ordforråd. Men det er heller ikke spildt på voksne. Hvis du er i gang med at lære et nyt sprog, så prøv at læse skønlitteratur på det pågældende sprog. Men begynd ikke med Tolstoj, men med børne- og ungdomsbøger og arbejd dig så hen mod sværere litteratur.

Du bliver roooooolig

Forskning viser, at du kan få lavere blodtryk af at læse bøger. Men her gælder det om nøje at udvælge, hvad du vil læse. Læs ikke noget, der gør dig oprevet, men fokuser på nydelseslæsning. Der findes studier, som viser, at hvis man lider af angst, kan man få det bedre ved at læse selvhjælpsbøger – man behøver ikke engang bruge de teknikker, som bogen anbefaler.

Du bliver mere modig

Forskning viser, at hvis du læser om en litterær karakter, der giver sig i kast med noget – som f.eks. at begive sig ud på en lang vandring eller skifte karriere, så er chancen for, at du også gør det, større.

At læse om modige mennesker giver dig altså mere mod. Har du nogensinde følt, at du allerede har oplevet noget, du læser om i en bog? Det er ikke så mærkeligt. Hjernen kan ikke skelne mellem at opleve noget i virkeligheden og at læse om det. Man kan sige, at læsning virker som virtual reality for hjernen. Bøger kan også være den forløsende faktor, der får dig til at stræbe efter at få mere ud af livet.

Kilder: Psychology Today, University of Minnesota, Northcentral University, Trends in Cognitive Sciences, udemy.com, American Academy of Pediatrics, The New School.