Gå til hovedindhold

4 gevinster ved at fryse friske råvarer

Det er en glimrende løsning at fryse dine friske råvarer ned, hvis du fx ikke skal bruge dem inden for et par dage, eller hvis du kun skal bruge halvdelen med det samme.

Det er en glimrende løsning at fryse dine friske råvarer ned, hvis du fx ikke skal bruge dem inden for et par dage, eller hvis du kun skal bruge halvdelen med det samme.

En grøntsag, der har ligget i køleskabet flere dage, kan nemt blive slatten og kedelig, men hvis du fryser dine friske råvarer ned, kan du få glæde af dem i længere tid.

Sådan fryser du friske råvarer

Frugter, bær og grøntsager bevarer det meste af deres næringsindhold og smag ved nedfrysning. Du skal helst fryse dem så hurtigt efter indkøb - eller høst - som muligt, da indholdet af C-vitamin falder dag for dag.

Inden du fryser grøntsager, skal du først blanchere dem med et kort opkog. Derved ødelægges de enzymer, som ellers kan forringe både kvalitet og holdbarhed.

Læs også: "6 om dagen" - Sådan får du nok frugt og grønt

Når du skal bruge de frosne råvarer

Når du skal bruge dem, er det bedst, hvis du kan bruge dem direkte fra fryseren. Altså blende de frosne bær til smoothie eller is, eller fx komme de frosne grøntsager direkte ned i gryden eller på panden.

Når de frosne råvarer bruges direkte fra fryseren, undgår du, at nogle af vitaminerne, proteinerne og mineralerne ryger ud med vandet, der er til overs efter optøning.

Hvis du vil sikre dig råvarer med flest vitaminer og mineraler, skal du købe eller dyrke årstidens råvarer. De har ikke haft lang transporttid fra producenten til dit køkken.

Derfor er det smart at fryse ned

De 4 gevinster:
● Du bevarer vitaminer, mineraler og smag
● Du udnytter sæsonens råvarer og friskhed hele året
● Du sparer tid, fordi du altid har et lager
● Du undgår spild, fordi du bruger det, du tør op

Læs også: Drik dine grøntsager

Læs mere om