Gå til hovedindhold

5 myter om kalorier

Hvad er egentlig forskellen på skjulte kalorier og tomme kalorier? Og er nogle kalorier farligere end andre? Vi afliver de klassiske myter om kalorier, for det er ikke altid let at finde hoved og hale i.

5 myter om kalorier

 

1. Det, du spiser efter kl. 18, feder mere.
Nej, ikke rigtigt. Hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, vil du tage på, men det er stort set ligegyldigt, hvornår du spiser dem.
 
2. Tomme kalorier er farligere end andre kalorier.
Tomme kalorier er betegnelsen for de kalorier, du får fra fødevarer, som ikke indeholder ret meget næring. Sodavand med sukker indeholder eksempelvis en del kalorier, men ingen vitaminer, mineraler, gode proteiner eller kostfibre. Kalorier i sig selv er ikke farlige uanset, hvor de kommer fra, men hvis du indtager for mange kalorier, vil du tage på, og overvægt kan være farligt. Mange af de næringsfattige og forarbejdede fødevarer er også en kilde til store mængder af kalorier, så derfor bør de tomme kalorier minimeres – både for at du får alle de næringsstoffer, du har brug for, og for at du ikke kommer til at indtage for mange kalorier.  
 
 
3. Kalorier fra fedt feder mere end kalorier fra protein og kulhydrater.
Nej, en kalorie er en måleenhed fra energi, og den indeholder lige meget energi, uanset om den kommer fra fedt og sukker eller gulerødder. Men fedt og sukker indeholder rigtig meget energi sammenlignet med gulerødder, så du skal spise knap to kilo gulerødder for at få den samme mængde kalorier, som der findes i 100 g smør. 
 
4. Skjulte kalorier og tomme kalorier er det samme.
Nej. Skjulte kalorier bruges om dem, du har svært ved at gennemskue du indtager. Det kan eksempelvis være, når du spiser grøntsager på en restaurant, hvor du ikke ved, hvor meget fedt de er tilberedt med. Det kan også være fedtfattige og lightprodukter, som på trods af navnene kan indeholde rigtig mange kalorier. 
 
5. Kalorier bør undgås.
Nej. Kalorier er en uundgåelig del af din mad – det er kun mængden, du skal være opmærksom på.