Gå til hovedindhold

5 sundeste nordiske grøntsager

Her får du grøntsagsforskerens top 5 over de sundeste grøntsager, som dyrkes på vores breddegrader.

Her får du grøntsagsforskerens top 5 over de sundeste grøntsager, som dyrkes på vores breddegrader.

Grøntsager forsyner kroppen med de nærringsstoffer, den har brug for, og grøntsager har et højt indhold af antioxidanter, som beskytter vores celler mod såkaldte frie oxygenradikaler. På den måde beskytter de os også mod blandt andet kræft og hjerte-kar-sygdom.

Her er grøntsagsforsker Anne-Berit Wolds top-5-liste over de sundeste grøntsager, som dyrkes på vores breddegrader:

Grønkål slår alle andre grøntsager, når det gælder indhold af antioxidanter.

Kålroe eller kålrabi er smækfyldt med C-vitamin og kaldes derfor også Nordens citron.

Læs også: Skræl, skær, snit og spis masser af grøntsager

Tomat indeholder det kræfthæmmende farvestof lykopen. Det meste findes i skallen.

Broccoli har et højt indhold af glykosinolater, som beskytter mod kræft.

Løg indeholder bl.a. flavonoider, som er gode antioxidanter, og svovlforbindelser, som kan forebygge blandt andet hjerte-kar-sygdom.

Læs også: Drik dien grøntsager

4 gode opskrifter med de sundeste nordiske grøntsager

Grønkålssalat med tranebær, æble og hasselnødder

Aubergine med tomat, hvidløg og revet ost

Bacontærter med broccoli

Pølse i svøb med balsamicostegte løg

Få SØNDAG direkte i din postkasse – hver uge! Køb SØNDAG her >>

Læs mere om