Gå til hovedindhold

Appelsin - derfor bør du spise dem

Den er dekorativ, dufter godt og smager herligt. Så snup en appelsin og nyd, at du får en ordentlig gang C-vitamin sammen med den dejlige smag.

Den er dekorativ, dufter godt og smager herligt. Så snup en appelsin og nyd, at du får en ordentlig gang C-vitamin sammen med den dejlige smag.

• Spis en appelsin, så har du næsten dækket dit dagsbehov for C-vitamin. Frugten byder også på folat, der hjælper kroppen med at lave nye celler, producere røde blodlegemer og generelt styrke immunforsvaret. Endvidere indeholder appelsiner kalium og magnesium, som er vigtigt i forhold til hjerte- og kar-funktionen.

• Duften af en appelsin siges at have en terapeutisk virkning. Så næste gang du skræller en appelsin, skal du ikke bare spise den, men også lugte til den.

Prøv denne opskrift med appelsin:

Smoothie med appelsin, vaniljestang og ingefær

• Appelsiner kan inddeles i to grupper: søde og bitre. De søde appelsiner findes i mange forskellige sorter, nogle af dem uden kerner; en del er store med en kraftig skal, og visse sorter har et særligt sødt og saftigt frugtkød. Blodappelsin indeholder anthocyanin (det samme farvestof, der findes i rødkål), som giver en flot farve, når den bruges i desserter eller anden mad. De bitre appelsiner skal helst tilberedes og bruges først og fremmest til marmelade, syltetøj og til gelé.

• Vi danskere spiser 50,5 millioner kilo appelsiner om året. Det bringer appelsinen på en tredjeplads på listen over vores frugtindtag, kun overgået af æblet, som vi spiser 100 millioner kilo af årligt, og bananen, som ligger på førstepladsen med 102 millioner kilo.

• Tidligere fik vi kun appelsiner, når det var sæson for middelhavsappelsiner. De kom ved juletid og kunne købes indtil påske. Men selv om appelsiner nu kan købes året rundt, er det stadig på den årstid, de har mest smag.

Prøv også: Gulerodssuppe med appelsin

Appelsin betyder ...

... kinesisk æble. Det kommer af det tyske Apfelsine, hvor Apfel betyder æble og sinensis er det latinske ord for kinesisk.

Læs også: Spis dig til et stærkere immunforsvar