Gå til hovedindhold

Bliver kroppen mere sund af detox?

"Slip af med dine sundhedsproblemer med detox". Det er en påstand, der er mange penge i. Men behøver man virkelig udrense sin krop for giftstoffer?

Det svenske sundhedssite MåBra undersøger det påståede behov for at rense kroppen for giftstoffer med detox. Hvorfor skulle det være sundt?

Detoxindustrien mener, at vi får så mange kemikalier, miljøgifte og andre ‘farlige’ stoffer i os, at vi behøver hjælp til at slippe af med dem. Ellers lagres de i kroppen, påstås det, og vi bliver syge, tykke og sover dårligt. En detox kan bestå af en kur med piller, juicer, diæter, saunature eller lavement.

Hvorfor virker det ikke?

Der findes ikke særlig mange nævneværdige beviser på, at man kan fremskynde kroppens afgiftning med piller, mad, svedeture eller lavementer. Det klarer lever, nyrer og til en vis grad også lunger, hud og bakterier i vores tarme selv. At man skulle kunne sætte fut i systemet med en detoxkur passer ikke. Fortalerne for detoxkure fortæller sjældent, hvilke gifte, vi har brug for at slippe af med, eller hvordan detox udrenser dem. Gifte bliver heller ikke lagret i kroppen i særlig stor udstrækning.

Hvis det var sådan, ville vi mere eller mindre bestå af affaldsprodukter, og det gør vi ikke. Vi slipper nemlig af med dem gennem afføring, urin og udåndingsluft. En del gifte kan lagres i kroppen, men som oftest i meget små mængder. Hvad så med sauna? Tja. Et studie viser, at vi slipper af med 0,02 procent af de skadelige stoffer, vi får i os, gennem sved ...

Kan det være farligt?

Det afhænger af metoden. At detoxe med juicer eller rawfood er nok ikke farligt, hvis man er rask. Men at rense tarmen med lavement kan være forbundet med visse risici. Der er risiko for, at man ved at skylle de skadelige bakterier ud også skyller de gavnlige ud. Og de er jo en del af kroppens naturlige rensesystem.

Hvornår er detox godt?

Hvis man med detox mener, at man undgår tobak, alkohol og åbenlyse unødvendige ting som læskedrikke og slik, ja, så er det godt for sundheden. Og selv om en grøntsagsjuicekur ikke afgifter kroppen, kan det for nogle mennesker være begyndelsen på et liv med sundere vaner.

Hvad skal man gøre i stedet for?

Kort sagt: Lev så sundt, du kan, og spis sundt hele livet.

Kilder: Psychologies, National Geographics mfl.

Læs mere om