Gå til hovedindhold

Blommer - din guide til den søde frugt

De skønne blommer fås i mange varianter og kan bruges i både det søde og det salte køkken, ligesom de kan spises direkte fra træet. Blommetræet er dekorativt, ikke mindst når det står i blomst om foråret. Vil du selv høste egne blommer, er det nu, træet skal plantes.

De skønne blommer fås i mange varianter og kan bruges i både det søde og det salte køkken, ligesom de kan spises direkte fra træet. Blommetræet er dekorativt, ikke mindst når det står i blomst om foråret. Vil du selv høste egne blommer, er det nu, træet skal plantes.

De er søde, de er saftige, og de fås i uimodståelige farvespil fra blå til lilla, gul og grøn. Blommen er måske havens sødeste frugt, og det er nu, de skal høstes. Er du ikke så heldig selv at have et blommetræ i haven, er det til gengæld også nu, nye træer skal plantes – inden frosten gør jorden hård.

Blommetræer er lette at holde, men der kan gå op til 5 år, før træet bærer frugt. Til gengæld er det ventetiden værd. Plant dit træ et solrigt sted i haven, og vand det grundigt det første år. Blommetræer bør heller ikke beskæres det første år, hvor det skal bruge energien på at danne rødder – og ikke på at lukke sår.

Prøv opskrifter på skønne desserter med frugt: 3 skønne efterårsdesserter med æbler, brombær og blommer

Træet kan godt "drille" lidt – det ene år er der masser af frugt, det næste år næsten ingen frugt. Det kan skyldes manglende bestøvningsmuligheder, og i så fald kan du plante et træ mere i nærheden eller stille en spand med blomstrende grene fra en anden sort ved siden af træet.

Næsten alle blommesorter (især Victoria og Opal) har godt af, at du udtynder frugterne. Start med at ryste træet, så løse blommer falder af, herefter fjerner du de mindste blommer og dem, der ikke får så meget sol.

Alle sorter kan plantes i dansk jord, og her på siden kan du se de mest almindelige sorter, som opdeles i tre grupper: Rundblommer, sveskeblommer og mirabeller.


Fra toppen med uret rundt: 1. Jubilæum, 2. Opal, 3. Rivers early Prolific, 4. Grøn Reine Claude, 5. Althans Reine Claude,
6. Sort Reine Claude, 7. Gul havreblomme, 8. Standly, 9. Kirkes og i midten: 10. Victoria og 11. Oullins Reine Claude.

Sådan planter du dit blommetræ

Blommetræet skal plantes et solrigt sted i haven i veldrænet jord fra sept.-nov. Inden du planter, skal rødderne løsnes lidt, skær evt. rodklumpen op tre-fire steder. Plantehullet skal være større end rodklumpen, så rødderne ikke bliver bøjet. Fyld hullet to tredjedele op med jord, og vand grundigt. Når vandet er trukket ud i jorden, fylder du resten af hullet.

Sørg for, at træet står i samme højde, som det gjorde i potten. Læg evt. et lag grov kompost oven på jorden til sidst, så jorden holdes fugtig og træet får næring.

Tip til tørret blommer

Alle blommer kan tørres til svesker, men sorten "Italiensk Sveske" er den bedste. Tør blommerne i ovnen ved 70 grader i ca. 20 timer. Skær dem ud i mindre stykker, drys sukker over, og lad ovnen stå på klem. Hæld blommerne i lufttætte glas, når de er helt tørre. Opbevar køligt.

4 lækre ting med blommer


Økologisk blomme eddike, der kan bruge til at lave en lækker salat dressing, pickles eller til at blande i sushi ris.
Køb eddike med blommer HER >>


Økologisk blomme ketchup til dip eller som sovs.
Køb ketchup med blommer HER >>


Sødmefuld, italiensk gourmetmarmelade med blommer.
Køb marmelade med blommer HER >>


Umeboshi blommer bruges i ris, sushi, dressinger, m.m. I Japan er Umeboshi er kendt for sine helsebringende virkninger og for at forvandle syre til base.
Køb Umeboshi med blommer HER >>

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs mere om