Gå til hovedindhold

BMI er ikke længere egnet som mål for sundhed

… Det mener en forsker bag nyt amerikansk studie, som bekræfter, at fede og overvægtige mennesker sagtens kan være sunde.

… Det mener en forsker bag nyt amerikansk studie, som bekræfter, at fede og overvægtige mennesker sagtens kan være sunde.

På samme måde kan tynde og normalvægtige mennesker sagtens være usunde, når det ligesom med de fede og overvægtige, gælder blodtryk, kolesterol og blodsukker.

Blandt de amerikanske borgere, der deltog i studiet og var fede, blev hver tredje erklæret sund. Hvorimod flere end hver tredje normalvægtige blev erklæret usunde. Studiet bygger på 40.000 voksne amerikanere, der blev fulgt mellem 2005 og 2012.

Læs også: Forhøjet kolesterol – En sund livsstil kan hjælpe dig

Smid badevægten ud

Studiets resultat er som sagt hørt før – det opsigtsvækkende her er, at studiets forskere mener, at vi bør ændre vores opfattelse af, hvad en sund vægt er, og at BMI derfor ikke længere bør være en målestok for sundhed. Ifølge Metroxpress har studiets forsker, Jeffrey Hunger, fra University of California, Santa Barbara, sagt følgende:

”Den dominerende måde at tænke vægt og sundhed på, nemlig at overvægtige altid er usunde, er fejlagtig.”

Selvom studiet ikke overraskende også viste, at risikoen for at være usund er størst blandt fede, anbefaler Jeffrey Hunger, at vi smider vores badevægte ud:

”Lige nu har vi total fokus på vægt, selv om vi burde tale om sundhed. Borgerne bør i stedet glemme alt om deres vægt og forsøge at forbedre deres helbred ved at spise sundt, bevæge sig og få nok søvn.”

Hans pointe er altså, at vi bør skifte fokus, når vi snakker om sundhed og vægt.

Læs også: 13 skønne citater – Hvad er sundhed for dig?

Læs mere om