Bønner - vidste du det?
Vidste du det om bønner?
Tørrede bønner findes i mange forskellige former, farver og størrelser. Bønner mætter godt og er en af de vegetabilske fødevarer, der har det højeste indhold af protein. De skal udblødes i rigeligt, koldt vand i minimum 10 timer eller natten over i køleskab. Dels forkorter udblødningen kogetiden, dels sikrer den, at giftstoffet lektin, som kan give mavekneb, bliver udskilt fra bønnerne. Kassér altid udblødningsvandet og kog bønnerne møre i friskt vand.
Kogetid for bønner
Kogetiden for bønner varierer afhængig af størrelse, type og alder. Derfor er det også umuligt at angive faste kogetider. Hold øje med bønnerne under kogningen og tjek løbende, om de er møre. Det gøres ved at skære dem over med en skarp kniv. Når den hårde kerne i midten ikke længere er der, er bønnerne møre og kogt færdige. Kogningen skal standses, lige præcis når bønnerne er møre, inden de koger ud og går i stykker. Brug bønnerne til salater, gryderetter og ovnretter.
6 lækre opskrifter med bønner
Hokkaidosuppe med bønner og chili
Stegt kylling med bønner, squash og gulerod