Gå til hovedindhold

C-vitamin - Kurerer og forebygger det virkelig forkølelse?

C-vitamin kurerer og forebygger forkølelse – sandt eller falsk? Bogen "100 myter om sundhed og sygdom" giver dig svaret her.

Sandt eller falsk – kurerer og forebygger C-vitamin virkelig forkølelse? Bogen "100 myter om sundhed og sygdom" giver dig svaret her.

Man kan tit læse i ugebladene, at det er vigtigt at spise rigeligt med C-vitamin for at forebygge infektioner og styrke ens immunforsvar. Selvom de fleste danskere spiser varieret frugt og grønt, og derved får tilstrækkeligt med C-vitamin, anbefales det alligevel, at man supplerer med ekstra C-vitamintilskud. Det har både apoteker og helsekostforretninger for længst fundet ud af, og de har oftest også et hav af præparaterne på hylderne, som de forsøger at sælge til dig.

Er der så hold i påstanden om, at C-vitamin forebygger eller kurerer forkølelse? Nej, absolut ikke!

Læs også: Vand og C-vitamin – den perfekte kombination

Der er lavet forbløffende mange store undersøgelser om, hvorvidt C-vitamin forebygger forkølelse. De forskellige studier har undersøgt flere forskellige doser, der tages på flere forskellige tidspunkter, og derefter registreret antallet af forkølelser. Når man sammenfatter konklusionerne af de 23 største undersøgelser, er der ingen effekt af C-vitamin overhovedet, hverken som forebyggende eller kurerende middel mod forkølelse.

Nogle studier har endda undersøgt, om det lindrede de symptomer, deltagerne havde, men heller ikke her kunne spores nogen effekt. Et tredje studie målte på, om C-vitamin kunne forkorte sygdomsvarigheden, men nej, også her var C-vitamin fuldstændig uden effekt.

Læs også: Vitaminer - er vitaminpillen nødvendig?

Hvis du trods ovenstående fortsat ønsker at tage C-vitamintilskud, kan det måske være en trøst, at undersøgelserne heller ikke har kunnet påvise en skadelig effekt af C-vitamintilskud.

Myten er et udpluk fra bogen '100 myter om sundhed og sygdom" af Kim Bartholdy og Andreas Hoff.

Om bogen

Knurrer maven, fordi den er sulten? Hjælper en forskrækkelse på din hikke? Smitter et smil? Er folk i parforhold lykkeligere end singler? Bliver man solbrun, når man bruger solcreme? Må man bade efter et måltid?

Det er blandt andet nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på i ”100 myter om sundhed og sygdom”. Bogen er spækket med sjove, finurlige og tankevækkende myter, som du sikkert altid har undret dig over – alt sammen serveret på en yderst underholdende måde, så de mindste også kan være med.

Bogen er skrevet af læge Kim Bartholdy og komiker Andreas Hoff, så videnskab og humor går op i en højere enhed. Den videnskabelige tyngde er på plads – men det bliver det bestemt ikke mere kedeligt af!

Køb bogen HER >>

Læs mere om