Gå til hovedindhold

Derfor er D-vitamin vigtigt for din krop

D-vitamin er essentielt for vores krop. Læs her hvorfor og hvordan du kan optimere dit D-vitamin niveau.

Derfor har din krop brug for D-vitamin

D-vitamin er essentielt for vores krop. Mangel på D-vitamin kan føre til et svækket immunforsvar, træthed, muskelsvaghed og psykiske problemer, skriver Per Brændgaard i sin ugentlige klumme i FEMINA.

- Mangel på D-vitamin er alvorligt. Det blev bekræftet af en ny undersøgelse, hvor 10.000 tyskere blev fulgt i 10 år. Den viste, at dårlig D-vitaminstatus var forbundet med øget risiko for at dø af flere forskellige sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme, kræft og sygdomme i luftvejene, skriver han.

Læs også: Tab fedt med D-vitamin

Sådan optimerer du dit D-vitamin niveau 

- Du kan forbedre din D-vitamin-status på to måder: Du kan være mere ude i solen om sommeren, og/eller du kan indtage mere D-vitamin fra din kost. Ophold i solen 5-30 minutter nogle gange om ugen er nok. Dannelsen af D-vitamin i huden bliver nemlig hurtigt mættet, så længere tids solbadning giver ikke mere D-vitamin - kun større risiko for kræft og rynker, skriver Per Brændgaard i FEMINA.

I kosten kan du gå efter at spise fede fisk, og især laks er en fantastisk kilde til D-vitamin. Ernæringseksperten råder til, at man spiser 200 g fed fisk om ugen som f.eks. sild, makrel, ål og ørred. D-vitamin kan også tages separat som kosttilskud.

Læs også: Guide: De bedste kosttilskud

Et godt råd er også at ringe til lægen, hvis du har mistanke om D-vitamin-mangel.