Gå til hovedindhold

Derfor er tyggegummi godt for tænderne

Der er ingen grund til at være bekymret for dine tænder, hvis du tygger meget tyggegummi.

Tyggegummi godt for tænderne

Hvis du også er en af dem, der altid har en pakke tyggegummi på dig og jævnligt får tømt pakken, så er der ingen grund til at have dårlig samvittighed i forhold til dine tænder.

Det er nemlig godt for tænderne at tygge tyggegummi, slår Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel, fast.

- Tyggegummi er godt for tænderne, fordi det sætter gang i spytdannelsen i munden. Spyt indeholder bl.a. enzymerne ptyalin, som nedbryder stivelse i mad, og lysozym, som dræber bakterier. Sukkerfrit tyggegummi består af naturgummi, sødestoffer, smagsfarve- og blødgøringsstoffer og nogle gange ingredienser, der skal beskytte tænderne eller frigive forebyggende stoffer, f.eks. kalcium, zink, flour eller vitaminer, forklarer Anne W. Ravn.

Du lugter, når du er sulten.

Flere pakker kan give tynd mave

Sødestofferne kan være sukker, sorbitol fra majs eller hvede, xylitol fra majs eller birkebark og aspartam, der er kemisk fremstillet.

- Alle sødestoffer tåles i tyggegummimængder af den menneskelige organisme, også selvom du gnasker dagen lang. Spiser du flere pakker, kan du dog opleve at få tynd mave, siger Anne W. Ravn og fortsætter:

- Ud over at give den søde smag har sødemidlet xylitol også en gavnlig virkning for tænderne. Det er naturligt forekommende i en række planter og frugter som svampe, bær og havre. Xylitol indeholder kun to tredjedele så mange kalorier som sukker. Det bruges mest i tyggegummi og pastiller, men også i tandpasta, hostesaft og piller. Xylitol har dokumenteret effekt på plak og forebygger huller.

Brug tyggegummi som en smart måde at blive sundere på.

Pas på uønsket kemi

Derfor kan det faktisk være en rigtig god idé at supplere tandbørstningen dag og aften ved at tygge sukkerfrit tyggegummi i løbet af dagen.

- Et typisk stykke tyggegummi indeholder allermest gummi og sødestoffer, derudover ca. 2 pct. blødgøringsstoffer, 3 pct. tandbeskyttende ingredienser og 3,5 pct. smagsstoffer. Tyggegummi kan indeholde uønsket kemi, f.eks. de to antioxidanter BHA (E320) og BHT (E321), der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg, lyder det fra Anne W. Ravn.

Hun understreger dog, at det kan lade sig gøre at lave tyggegummi uden de to stoffer i.

Læs mere om