Gå til hovedindhold

Derfor skal du spise fisk

Vi er blevet bedre til at spise fisk de seneste år, men vi skal gerne spise mere. Bliv her klogere på, hvorfor fisk er så sundt, og hvor meget du skal spise om ugen.

 

Lad det bare gå i fisk

Vi er blevet lidt bedre til at spise fisk de seneste år, men vi skal gerne spise meget mere. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som f.eks. laks, ørred, makrel og sild. Fisk og især fed fisk indeholder bl.a. fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Fisk flere gange om ugen betyder bl.a., at du har mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk. 

 

Du kan få opdrættede laks og rejer til rimelig pris hele året, men den bedste fisk og den bedste økonomi får du generelt ved at købe danske fisk, når de er i sæson. Marts er en god måned for et væld af fisk og skaldyr: torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, sild, hornfisk, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger og østers. (AWR)

Læs også: Fiskeolie forebygger blodpropper

Værd at vide om fisk

1. Køb MSC-mærkede fisk og fiskeprodukter med Nøglehulsmærket. Så er du med til at bevare havene utæmmede og mere rige på liv. I Danmark er det i dag næsten samtlige fangster, der får MSC-mærket. 

2. Fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger er lige så værdifulde rent ernæringsmæssigt som de fine friske fisk. 

3. Damp eller steg fisken i kort tid eller bag den i ovnen med grøntsager, krydderurter og krydderier. To fiskemåltider om ugen eller et fiskemåltid om ugen og fisk som pålæg næsten hver dag er passende. Hvis du spiser tre skiver brød med fiskepålæg, får du ca. 100 gram fisk.

 

4. Når du spiser fisk, sparer du på kødet og får tilført vigtige næringsstoffer, som du ellers ikke ville få, f.eks. vitamin D og jod og selen samt de gode omega-3-fiskeolier. (AWR)

Læs mere om