Gå til hovedindhold

Det vidste du ikke om oregano

Oregano er ikke blot godt for smagen på din pizza, den grønne plante har også en række andre gavnlige egenskaber, eksempelvis modvirker den depression. Læs med og bliv klogere på hvordan oreganoen kan fremme din sundhed.

Oregano, bjergenes glæde

 
På dansk kender vi den som oregano, men dens latinske navn er Oreganum vulgare og betyder noget i retning af bjergenes glæde. 
I historien om oreganos oprindelse fortælles der om en konge, der havde store haver med velduftende blomster. Af disse blomster blev der fremstillet en kostbar parfume, som kongen forærede til kærlighedsgudinden Afrodite. 
En dag, da den kostelige parfume skulle overrækkes Afrodite, snublede den yngling, der bar parfumen, og krukken blev knust. Kongen blev så vred, at han ville støde sit sværd i ynglingen, men Afrodite stillede sig i vejen, og da hun trådte til side, var ynglingen blevet forvandlet til en oregano. Kærlighedsgudinden tog planten med sig og kom aldrig tilbage. 
Men et er skrøner og myter, noget helt andet er, at oregano virkelig kan tilbyde noget godt til kroppen. I dag koncentrerer forskerne sig mest om dele af den æteriske olie, carvacrol og thymol. Det er dem, der giver den helt specielle oreganoduft.
Stofferne viser sig at være særdeles stærke antioxidanter og virker kraftigt bakteriedræbende. Oregano anvendes bl.a. mod irritabel tyktarm. (RG)
 
Prøv denne opskrift på oregano -og timianbrød 
 

Vidste du, at...

 
  • Nyere forskning viser, at den æteriske olie i oregano også modvirker tungsind og depression. Det lader til, at betydningen af navnet ikke har været helt forkert. 
 
  • Du bliver glad af din mad, når du bruger den friske oregano i din salat. Bland tørrede oreganoblade i dressing eller tzatziki, drys dem oven på brød eller naturligvis en pizza. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 
 
  • Du nemt kan lave din egen velduftende og velsmagende oregano-olie ved at lade tørrede blade trække i en god olivenolie en tre ugers tid. Filtrér gennem et kaffefilter, og opbevar olien i køleskabet. Nu har du en delikat olie, som hurtigt giver maden et ekstra pift af sol og sommer. (RG)

 

Læs også: Det vidste du måske ikke om holdbarheden på dine madvarer. Bliv klogere på hvad mærkningerne egentlig betyder lige her.