Gå til hovedindhold

Du kan godt komme af med din appelsinhud

Sandt eller falsk – kan du godt komme af med din appelsinhud? Bogen "100 myter om sundhed og sygdom" giver dig svaret her.

Sandt eller falsk – kan du godt komme af med din appelsinhud? Bogen "100 myter om sundhed og sygdom" giver dig svaret her.

Går man en tur igennem supermarkedet eller hvilken som helst helsebutik, er hylderne fulde af cremer og andre produkter, der lover, at appelsinhuden bliver fortid på den ene eller den anden måde. Jo, kosmetikproducenterne har skam opdaget, at kvinder er villige til at betale endda rigtig mange penge for at komme af med den bulede hud. Hvis du fortsat vil blive i den tro, skal du ikke læse videre!

Sandheden er, at der ikke findes nogen metode – hverken creme eller andet, der helt kan fjerne appelsinhud. Cellulite, som tilstanden hedder på latin (ikke at forveksle med cellulitis, som er en overfladisk hudinfektion), skyldes overfyldte fedtdepoter i underhuden, dvs. området mellem overhuden og musklerne. De små fedtdepoter udgøres af bindevævsstrøg, som med alderen bliver stivere og trækker sig sammen, hvilket giver overhuden små buler og fordybninger og derved karakter af en appelsin.

Læs også: Vidste du det… om appelsinhud?

Appelsinhud sidder hyppigst på baller og lår, men kan også dannes på mave og overarme. Jo mere fedt, man har, jo mere tryk er der på bindevævet, og jo mere buler huden ud. Man har altså ikke mere, men tydeligere appelsinhud, hvis man er overvægtig. Fænomenet er hyppigst hos kvinder, men det ses faktisk også hos mænd.

I damebladene skrives ofte, at appelsinhud skyldes ophobning af væske, affaldsstoffer eller dårlig blodcirkulation i huden, men det er rent sludder. Vi kender ikke årsagen til appelsinhud, men både genetik og alder synes at spille ind. I nogle familier får kvinder cellulite i en meget tidlig alder, i andre familier først langt op i årene. Nogle kvinder får det, efter at de har født.

For mange af de kendte metoder, fx massage, varmebehandling, specielt undertøj og cremer, eksisterer der ingen dokumentation for, at de kan fjerne eller reducere appelsinhud, men de skader da bestemt heller ikke. Der forskes meget i forskellige nyere metoder, bl.a. laser- og lysbehandling, men hidtil er dokumentation af virkningen af disse også sparsom.

Læs også: Sådan får du flotte stænger

Det eneste, man kan gøre for at mindske appelsinhuden og forebygge yderligere forværring, er at holde den slanke linje og få masser af motion. Under motion og styrketræning bruger du dine muskler, som bl.a. har de små fedtdepoter som energikilde, hvorved fedtdepotet mindskes.

Myten er et udpluk fra bogen '100 myter om sundhed og sygdom" af Kim Bartholdy og Andreas Hoff.

Om bogen

Knurrer maven, fordi den er sulten? Hjælper en forskrækkelse på din hikke? Smitter et smil? Er folk i parforhold lykkeligere end singler? Bliver man solbrun, når man bruger solcreme? Må man bade efter et måltid?

Det er blandt andet nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på i ”100 myter om sundhed og sygdom”. Bogen er spækket med sjove, finurlige og tankevækkende myter, som du sikkert altid har undret dig over – alt sammen serveret på en yderst underholdende måde, så de mindste også kan være med.

Bogen er skrevet af læge Kim Bartholdy og komiker Andreas Hoff, så videnskab og humor går op i en højere enhed. Den videnskabelige tyngde er på plads – men det bliver det bestemt ikke mere kedeligt af!

Køb bogen HER >>

Læs mere om