Gå til hovedindhold

En ud af fem rammes af psykisk sygdom

Kvinder sidder i sofa med behandler. Hun lider af psykisk sygdom
Psykisk sygdom er en folkesundhedsudfordring i Danmark. Læs her, hvad du kan gøre som pårørende.

Psykisk sygdom

Psykisk sygdom er en folkesundhedsudfordring i Danmark, og antallet af berørte vokser. En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere lige nu har eller har haft en psykisk sygdom. Landsindsatsen EN AF OS opfordrer danskerne til at være mere åbne om egne og pårørendes psykiske lidelser, så de bliver nemmere at leve med og komme sig over. På trods af at psykisk sygdom altså er meget udbredt i befolkningen, foregår der hver dag stigmatisering af mennesker  

5 råd til pårørende 

1. Det første skridt er tit det sværeste. Det gælder både for den, som slås med psykiske problemer, og i høj grad også for den, som er ven, familiemedlem eller kollega. 

2. Ta’ fat i hinanden. Hvis du har en ven, der har psykiske problemer, så ta’ fat i ham eller hende og foreslå, at I får snakket sammen. Du skal ikke være behandler, men rigtig mange har brug for et skub for at komme i gang med at søge hjælp. 

Er du mentalt robust

3. Hjælp med at søge hjælp. Rigtig mange har behov for at få støtte til at søge hjælp, og du skal ikke være behandler. Den praktiserende læge kan være et godt sted at starte. 

4. Hold fast i håbet. Ingen er kun sin diagnose, og langt de fleste kan få det godt igen. Prøv at holde fast i nogle af de ting, I plejer at lave sammen, og som I sætter pris på. 

Sådan spotter du, om din kollega har stress

5. Erkend, at åbenhed kan være nødvendig. Det kan ofte være en lettelse at få delt med andre, at nogen i din nære omgangskreds eller i din familie slås med psykiske problemer frem for at bære på bekymringerne og belastningerne alene. 

Kilde: Landsindsatsen EN AF OS

Læs mere om