Gå til hovedindhold

Flere yngre rammes af demens

Stadig flere yngre mennesker helt ned i 40-årsalderen bliver ramt af en demens-sygdom – især kvinder. Demens nedbryder hjernen og kan ikke helbredes. Men hvis du bliver ved med at udfordre din hjerne og krop, så har du større chance for at forebygge sygdommen.

Flere yngre rammes af demens-sygdomme

Alzheimers-sygdom er, ifølge WHO, en af de store trusler mod verdenssundheden. Og flere undersøgelser fastslår samtidigt, at frygten for at få sygdommen er langt større end angsten for at få kræft. Demens-eksperter forstår godt, hvorfor alzheimers-sygdommen og andre demenssygdomme virker skræmmende. For de fratager os gradvist evnen til at formulere os, til at forstå og huske og frarøver os langsomt vores minder og vores personlighed.

Kan ramme helt ned i 40-årsalderen

De fleste af os forbinder nok alzheimers-sygdom med ældre mennesker. Men det er en misforståelse. For den ødelæggende hjernesygdom kan ramme helt ned i 40-årsalderen, og det er især yngre kvinder, der får diagnosen. Og forskere forudser, at tallet af yngre alzheimerpatienter vil blive fordoblet de kommende år. Det gælder derfor om at være opmærksom på de første tegn på sygdommen, som kan gøre dig senil.

Forebyg demens: Superfoods til din hjerne

De første tegn er, at du får sværere ved at huske navne eller de mest almindelige navneord, eller også kommer du til at bruge forkerte ord. Du får problemer med at koncentrere dig på jobbet eller om opgaver hjemme. Det sker selvfølgelig ikke fra dag til dag. Det sker ganske langsomt over et godt stykke tid. Det er tit ikke én selv, men familie og venner, der opdager, at der er noget galt, og måske laver sjov med, at du er blevet glemsom.

Motion styrker dit helbred

Sådan kan du forebygge demens!

Demens-sygdomme kan ikke helbredes, men en stribe nye studier peger på, at det er muligt at udsætte eller måske helt undgå dem. Dine vaner og især uvaner spiller nemlig en stor rolle.

Hold dig sund med nødder

Forkert kost, mangel på de rigtige vitaminer, rygning, stress, hjerte-kar-problemer, overvægt og for lidt eller ingen motion af både krop og hjerne er kendte risikofaktorer for udvikling af demens.

Så hvis du vil holde den frygtede demenssygdom fra døren, handler det om at styrke de små grå ved at udfordre hjernen hele livet og sørge for et godt helbred.

Kilde: Alzheimerforeningen, Alzheimer.dk

 

Læs mere om