Gå til hovedindhold

Fristelser styres af hjernen

Har du svært ved at holde fingerene fra de lækre kager imodsætning til din veninde? Bare rolig, det er ikke fordi, du har dårlig rygrad, men hjernen der spiller et puds.

Fristelser styres af hjernen

Hvordan kan det være, at nogle overhovedet ikke har problemer med at holde fingrene fra kagefadet, mens vi andre i tide og utide giver efter for fristelsen? Det har de fleste sikkert undret sig over, og mange stiller sig tilfredse med svaret, at de nok bare ikke ejer vilje og selvkontrol. Men svaret kan nu findes på hjernescanninger. Amerikanske studier peger på, at forskellige hjerners belønningscentre reagerer forskelligt fra person til person, så nogle slår voldsomt ud, mens andre næsten ikke reagerer.

Sådan bliver hjernen skarp: Spis dig til en skarp hjerne

Sådan ændrer du din hjerne

Der er også forskel på, hvilke stimuli ens hjerne reagerer på, så nogen hjerner slår voldsomt ud på chokolade og andre madvarer, mens andre hjerner er svage over for sex. Det er med andre ord ikke din rygrad, du skal skyde skylden på. Det er dine hjernevindinger, der kontrollerer dig. Og hvis det ikke er nok for dig at vide, så er det måske en trøst at vide, at der er gode chancer for at ændre på din hjernes præferencer ved hjælp af adfærdsterapi.

Læs mere om