Gå til hovedindhold

Frosne grøntsager er supersunde

Lige nu har vi ikke sommerens brede udvalg af årstidens friske grøntsager og bær, men i nogle tilfælde er de frosne også sundere end de friske udgaver.

Fyld bare fryseren med frosne grøntsager

Lige nu har vi ikke sommerens brede udvalg af årstidens friske grøntsager og bær. Heldigvis har frosne grøntsager hverken ringere næringsværdi eller er drænet for vitaminer og andre gode stoffer. Tværtimod er frosne majs, ærter og spinat i nogle tilfælde sundere end de friske udgaver og et fint valg, som du med god samvittighed kan servere. Og det er langt at foretrække frem for fastfood og færdigretter, der nemt bliver alternativet, når man ikke har tid til større gastronomiske udfordringer.

Nogle af de frugter og grøntsager, som vi finder i danske butikker, er transporteret over lange afstande fra fjerne egne, og det er egentlig en tilsnigelse at kalde dem friske. For at kunne holde sig, høstes de tidligere end optimalt. Det betyder, at de ikke er modnet helt, og dermed ikke har fået dannet alle de sunde plantestoffer, vi er interesserede i. Desuden udsættes de for mere varme og lys under transporten i skibe og lastbiler samt på lagre og i supermarkeder.

Omvendt nedfryses frosne grøntsager straks efter høsten, hvorfor de i princippet er friskere, når de når frem til os. De høstes også senere i væksten og kan derfor indeholde flere sunde plantestoffer.

Vi kan købe frosne bær hele året, og de er som regel også af udmærket kvalitet og bevarer både smags- og sundhedsstoffer, når de fryses straks efter plukningen. Særligt C-vitaminet i bær forgår ellers hurtigt ved stuetemperatur.

Mange hilsner

Jerk W. Langer

4 gevinster ved at fryse friske råvarer

Gode råd

1. Brug endelig frosne grøntsager og bær i din daglige madlavning. De er mindst fuldt på højde med de friske varer, når det gælder vitaminer, mineraler og andre sunde plantestoffer.

2. Frysning stopper effektivt nedbrydelsen af vitaminer, som ellers sker hele tiden. Eksempelvis er der dobbelt så mange C-vitaminer i frosne grønne bønner sammenlignet med ferske bønner, der har været opbevaret i to døgn.

3. Ligesom friske grøntsager får frosne grøntsager mest smag og sundhed, hvis de ikke sønderkoges, men dampes i lidt vand, steges i lidt fedtstof, eller tøs op i mikroovnen. Sidstnævnte er efter min mening en perfekt måde at tilberede frosne grøntsager.

4. Nedfryser du selv grøntsager, kan du blanchere dem et par minutter inden nedfrysning, for så holder de allerbedst på vitaminerne og kræver kun kort tilberedningstid.

5. Frosne hindbær skal varmebehandles ved at optøs og koge i et minut for at dræbe eventuelle virus, der ellers kan forårsage opkastning og diarré. Hvis du selv har plukket hindbærrene, er faren dog minimal.

6. Frosne fisk er som udgangspunkt helt i orden i forhold til indholdet af omega-3-fedtsyrer, selen, jod og vitamin D. Det er bedre at spise frosne fisk end slet ingen fisk. Hold dog igen med frosne, panerede fisk, der tilfører en hel del fedt.

7. Undgå madspild ved kun at tage det ud af posen, som du skal bruge.

8. Når du selv fryser bær, så vælg hele bær og tag de smattede fra. Optøede bær kan miste noget af det friske bærs tekstur og føles derfor lidt anderledes i munden. I en smoothie eller dessert betyder det dog ikke noget.

Læs mere om