Gå til hovedindhold

Glutenallergi – Gode råd og opskrifter til dig, der ikke kan tåle gluten

Tidligere hørte det til sjældenhederne, når man led af glutenallergi, men i dag er det mere almindeligt. Her kan du blive klogere på, om du lider af glutenallergi, og hvad du kan gøre, hvis du gør.

Tidligere hørte det til sjældenhederne, når man led af glutenallergi, men i dag er det mere almindeligt. Her kan du blive klogere på, om du lider af glutenallergi, og hvad du kan gøre, hvis du gør.

Glutenallergi kommer ofte i barndommen, men symptomerne kan opstå hele livet. Jo tidligere småbørn begynder at spise grød og brød, jo større er risikoen for at udvikle glutenallergi, hvorfor man anbefaler, at små børn først får glutenholdig mad fra seks-månedersalderen.

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi er en kronisk tilstand i tyndtarmen, hvor man er overfølsom over for nogle proteiner, der findes i korn. Disse kornproteiner – også kaldet gluten – findes især i hvede, byg og rug, og rigtig mange fødevarer indeholder disse kornsorter.

Intolerance over for gluten - også kaldet cøliaki, kan måles i en blodprøve, fordi kroppen danner antistoffer mod glutenproteinet. Glutenallergikere kan der imod ikke få svar via en blodprøve hos lægen, de er altså sensitive over for gluten, selvom de ikke er direkte intolerante.

Årsagen til glutenallergi blev fundet af den hollandske læge Willem Karel Dicke under 2. verdenskrig, hvor der var mangel på brødkorn. Under total mangel på hvedebrød fik glutenallergikerne det bedre.

Hvis du har mistanke om, at du ikke kan tåle gluten, kan du forsøge at undgå glutenholdige fødevarer i nogle uger eller en måned. Hvis dine symptomer (se dem nedenfor) bliver mindre, eller måske helt forsvinder, kan du forsøge at genintroducerer gluten, fx. ved at spise et par stkker brød, og lægge mærke til, om dine symptomer vender tilbage. På den måde vil du nemt kunne mærke, om gluten er noget, du bør begrænse i din mad. 

Når en person med glutenallergi spiser gluten aktiveres immunforsvaret og starter en betændelsesreaktion i tyndtarmens slimhinde. Dette medfører, at tyndtarmens overfladeareal bliver ødelagt og dermed nedsættes kroppens evne til at optage næringsstoffer.

Det antages at op mod 50.000 danskere lider af glutenallergi – uden at vide det.

Hvilke symptomer giver glutenallergi?

Symptomer på glutenallergi kan være:
● Meget luft i tarmen
● Mavesmerter
● Tynd afføring/kronisk diarré
● Underernæring
● Forstoppelse
● Nedsat blodprocent
● Ledsmerter
● Vægttab
● Træthed

En del glutenallergikere fastholder at spise glutenholdige produkter i små mængder, ligesom produkter gerne må benævnes glutenfri, selv om de indeholder små mængder gluten. Men man skal være varsom, for selvom symptomerne udebliver, er det ikke ensbetydende med, at kroppen tåler gluten, idet tarmen fortsat beskadiges. På længere sigt vil indtagelse af selv små mængder gluten kunne medføre mangel på næringsstoffer som fx jern og B12-vitamin samt øge risikoen for fx knogleskørhed.

Hvordan kan du leve med glutenallergi?

Behandlingen er enkel: Spis en glutenfri kost. Men i alt sin enkelthed gemmer sig alligevel lidt af en udfordring, da rigtig mange madvarer indeholder gluten.  Og ofte ledsages glutenallergi af en laktoseintolerance, hvilket involverer store fødevaregrupper, du helt ska undgå.

Læs mere her: Glutenallergi - Fødevarer med og uden gluten

Gode opskrifter til dig med glutenallergi

I vores shop kan du købe to forskellige tillæg med lette og lækre glutenfrie LCHF-opskrifter, der passer perfekt ind i et liv med glutenallergi. Flere og flere danskere vælger at spise glutenfrit, og det gælder både allergikere, intolerante og raske. I hæfterne får du hhv. 14 og 16 LCHF-opskrifter, som er glutenfri, og flere er også mælkefri. Efter køb sendes hæfterne som pdf-filer til din e-mail.

4 opskrifter uden gluten

Frokostbrød med kerner

Knækbrød

Brunsviger

Chokoladekage med jordnøddesmør

Læs også: Bag med fedtreduceret mel – Glutenfri bagning

Shop glutenfrit på nettet – madvarer til dig med glutenallergi

Du kan med fordel handle dine glutenfrie madvarer på nettet – prøv fx:

Glutenfri mel

Glutenfri havregryn

Glutenfri pasta

Glutenfri kage

Glutenfrit knækbrød

Du finder mange flere glutenfrie produkter i disse webshops:

Med24.dk

Helsebixen

Vil du vide mere om glutenallergi?

Hos Dansk Cøliaki Forening finder du en masse information og gode råd, som kan hjælpe dig videre i hverdagen, hvis du har eller kender en med glutenallergi.

(Kilder: Netdoktor.dk og Q.dk)

Artiklen indeholder affiliate links.