Gå til hovedindhold

Gojibær – Så sunde er de små superfrugter

De små, røde og tørrede gojibær hører til gruppen af særligt sunde fødevarer – også kaldet ’superfood’. Gojibær er kendte for at have evnen til at gøre os både friskere, sundere og yngre.

De små, røde og tørrede gojibær hører til gruppen af særligt sunde fødevarer – også kaldet ’superfood’. Gojibær er kendte for at have evnen til at gøre os både friskere, sundere og yngre.

Begrebet ’superfood’ dækker over en række grøntsager, frugter og bær, der har et højt indhold af antioxidanter, der bl.a. beskytter os mod sygdomme og aldring.

Hvor kommer gojibær fra – og hvad kan de?

Gojibær stammer fra planten 'Lycium Barbarum', der gror i bjergdalene i Himalaya i Tibet. I Kina er man især glad for at dyrke den næringsrige plante, da Gojibær i årtusinder har været brugt i traditionel kinesisk medicin. Gojibær har nemlig mange kvaliteter:

● Gojibær indeholder 18 forskellige slags aminosyrer inkl. de essentielle aminosyrer samt op til 22 spormineraler
● De er rige på C-vitamin – op til 50 gange (vægt-målt) den mængde, som findes i appelsiner.
● Gojibær styrker immunforsvaret – pga. det meget høje indhold af antioxidanter, menes bærrene at have stor betydning for diverse infektioner og ledbetændelser.
● Reducerer kolesterol-niveauet
● Styrker hjerte og blodomløb, samt medvirker til at stabilisere blodtrykket
● Gojibær forøger søvnkvaliteten
● Har en foryngende effekt på kroppen
● Gojibær er en god hjælp til vægttab og til at undgå småspiseri mellem måltiderne.

Hvordan smager gojibær – og hvad kan de bruges til?

Gojibær er en tørret frugt, der ligner orangerøde rosiner, og smager som en blanding af rosin og tranebær.

Superfrugterne kan bruges som ingrediens i mange forskellige opskrifter, men er også gode for sig selv som en sund snack, og til madpakker, i stedet for rosiner, eller som drys på desserter, müsli, cornflakes, smoothies og salater.

Du kan købe de sunde gojibær her.

 

5 gode opskrifter med gojibær

Gojibær - Morgengrød med de røde bær

Skyr-koldskål med gojibær

Sunde muffins med gojibær

Kage med gojibær

Hytteost-dessert med gojibær og appelsinsirup

Er gojibær lidt opreklamerede?

På Samvirke.dk mener en ernæringsekspert at gojibær er opreklamerede.

”Alle os, der har levet i over 50 år, kan huske, at broccoli engang var det helt store. Der kommer hele tiden et nyt produkt med en ny, usædvanlig egenskab. Efter min mening er det slet ikke interessant at beskæftige sig med uden samtidig at se på, om produktet er let tilgængeligt, om det er til at betale, og om vi kan spise meget af det," siger Lars Sonne-Hansen, der er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom og forstander på Suhrs Højskole.

Ernæringseksperten mener, at det ikke kun handler om sunde fødevarer, men også om sund fornuft.

"Gojibær er sikkert sunde, men de koster også kassen. Så er der mere sund fornuft i at spise de fantastiske produkter, som vi har rigeligt af i vores køkken, og som ikke er nær så dyre. Og der er masser af vitaminer og antioxidanter i helt almindelige fødevarer som frugt, grønt og korn, der ikke koster flere hundrede kr. kiloet."

Du må selv vurdere, om din pengepung er til at købe gojibær eller ej – men supersunde er de i hvert fald! Og et vægttab må meget gerne indeholde mange forskellige fødevarer, så kostplanen bliver farverig og spændende. En alsidig kost er vigtig – og det skal smage godt at tabe sig.

Læs også: Sådan giver du din kost et boost

(Kilde: Chi.dk)

Artiklen indeholder affiliate links

Læs mere om