Gå til hovedindhold

Græskar er godt til andet end pynt

I morgen er det Halloween og traditionen tro udhules de orange græskar og forvandles til lysende ansigter i mørket. Men græskar er godt til andet end pynt og sjov – de smager faktisk rigtig godt!

I morgen er det Halloween og traditionen tro udhules de orange græskar og forvandles til lysende ansigter i mørket. Men græskar er godt til andet end pynt og sjov – de smager faktisk rigtig godt!

Du er med garanti stødt på (u)hyggelige græskarhoveder, der lyser de mørke efterårsaftener op. Men de færreste bruger græskaret til madlavning, selvom der findes masser af spændende opskrifter, hvor de store bær indgår.

Græskar er faktisk et stort bær, hvis form og farve kan variere. Den mest almindelige er det store, runde, orange græskar. Frugtkødet er grovere, fastere og mindre saftigt end hos agurk, squash og melon, som græskar er i familie med.

Hokkaido- eller ”Halloween”-græskar?

I butikkerne støder vi for det meste på de små græskar, som kaldes Hokkaido grundet deres japanske rødder.

De små græskar er lidt sødere i smagen end de store ”Halloween”-græskar, men begge typer kan bruges i madlavning. Græskar er supersundt, da de er fyldt med betacaroten, B- og C-vitamin, folat, calcium, kalium og fibre. Og de danske græskar er lige nu i sæson, så det er nu, du skal nyde dem og få mest ud af smag, vitaminer og mineraler.

Desuden indeholder græskar meget vand og derfor få kalorier. Det betyder, at du med god samvittighed kan bruge græskar i din madlavning, hvis du ønsker et vægttab.

Sådan bruger du græskar i din madlavning

Trods græskarrets hårde skal har den et mildt og delikat kød, der kan indgå i både stærke, søde og syrlige sammenhænge. Men hvor skal man starte og slutte, når et græskar skal gøres klar til tilberedning? Det er heldigvis meget let:

1. Start med at halvere græskaret.
2. Fjern kerner og travler, og skrab så kødet ud. Hvis du vil have faste, hele stykker, skærer du skrællen af, så kødet kan skæres i fine både.
3. Du kan både sylte, koge eller dampe et græskar og er perfekt til anvendelse i fx supper, gryderetter, tærter og mos/kompot.
4. Kernerne kan med fordel renses og tørres. Herefter fjernes skallen og kernerne er klar til brug. De smager dog meget bedre, hvis de ristes og evt. saltes. Bag dem fx i ovnen og brug dem som en sund snack, til brød, som topping på din morgenmad

Fra kernerne får man desuden den fineste olie, som er en af de sundeste olier overhovedet med en rigtig god fedtsyresammensætning og et tårnhøjt E-vitaminindhold.

5 gode opskrifter med græskar

Krydret græskarsuppe

Græskar med honning og pistacienødder

Pastaskruer med græskar

Græskarmuffins med græskarkerner

Kvark med hindbær, ristede græskarkerner og mandelflager

Holdbarhed og frysning

Et græskar kan holde sig frisk i 10-14 dage ved 12-14 grader. Det kan fryses og skal ikke blancheres inden, da den mister sprødheden og er bedst egnet til græskarsuppe efter optøning.

Læs mere om