Gå til hovedindhold

Havregrød – Sund morgenmad, der sætter fut i fordøjelsen

Havregrød med bær
Mange børn får serveret havregrød til morgenmad, fordi det er sundt, men hvorfor ikke gøre det til din nærende morgenfavorit? Læs her, hvorfor havregrød er en god start på dagen.

Mange børn får serveret havregrød til morgenmad, fordi det er sundt, men hvorfor ikke gøre det til din nærende morgenfavorit? Læs her, hvorfor havregrød er en god start på dagen.

Drop din obligatoriske ostemad til morgen, hvis vil du fyldes op med god og nærende ’benzin’ til din dag, så er havregrød eller havregryn med mælk et rigtigt godt valg.

Havregrød er et godt og sundt morgenmåltid, fordi havregryn er spækket med mineraler og vitaminer, bl.a. B-vitamin, som vi ikke kan undvære til dannelsen af hår og hud. Når du nyder din havregrød, kan du også glæde dig over, at havregryn er fyldt med kostfibre, der mætter og sætter gang i din fordøjelse. Derudover indeholder havregryn sunde fedtsyre, der er gode for dit hjerte. Havregrød er godt til din slankekur, da en dl havregryn med en dl minimælk kun indeholder omkring 166 kcal.

Især i årets kolde måneder er det skønt med en lun morgenmad, og havregrød sluger næppe dine dyrebare minutter på en travl morgen, set i forhold til, hvad havregrød gør for dig og din krop både her og nu, og i løbet af dagen.

Læs også: Slank med havregrød

Opskrift på havregrød – lettere bliver det ikke!

Det er slet ikke besværligt at lave havregrød. En helt almindelig havregrød er meget let og hurtig at lave.

Havregrød – Det skal du bruge:
● 1 del havregryn
● 1 del vand
● 1 del mælk
● Evt. lidt salt, kanel eller muskatnød

Havregrød – Sådan gør du:
1. Hæld ingredienserne i en gryde og bring det i kog under omrøring.

2. Når din havregrød koger, skrues ned for varmen. Havregrød skal hele tiden være i bevægelse, for ikke at brænde på. Fortsæt med omrøring til din havregrød har fået den ønskede konsistens.

3. Smag evt. til med lidt salt, eller en smule kanel, hvis du ønsker en sødere havregrød. Du kan også krydre din havregrød med lidt muskatnød – mulighederne er
mange, så prøv dig frem og find din havregrød-favorit.

4. Vupti – det tager kun ca. 5 min., fra du finder gryden frem, til din havregrød er klar.

Sådan pepper du din havregrød op

Du kan let peppe din havregrød op med friske bær (fx blåbær, hindbær og jordbær), tørret tranebær, rosiner, nøddemiks, honning, tørret morbær, usødet æblemos, tørret æbletern eller frisk frugt. Prøv fx at top din havregrød med banantern – eller med revet æble eller pære og et drys af kanel – det smager bare godt! 

Er havregrød sundere end de rå havregryn?

På Samvirke.dk har en gruppe veninder haft havregrød på ’menuen’, da de skulle diskutere sundhed. Havregryn og havregrød er nemlig oplagt, når det gælder sundhed, men om havregryn eller havregrød virker bedst, kan ernæringsekspert Per Brændgaard svare på:

”Det er lige godt. Det afgørende er, hvor mange gram havregryn der bliver indtaget. Vi spiser som regel en mindre mængde havregryn, når vi spiser dem som grød i stedet for rå, så man kan sige, at rå havregryn virker bedst. Især hvis man spiser havregrød med smørklat og drysser med sukker, men holder sig til skummetmælk og frugt på de rå gryn. ”

Desuden fortæller han, at havregrynenes høje indhold af kostfibre virker kolesterolsænkende.

Læs også: Så let bliver din mad mere grov

Lav din havregrød fin, grov, glutenfri eller ekstra fiberrig

Du kan oplagt eksperimentere lidt med, om du bedst kan lide din havregrød let og fin eller mere grov med bid i. Det afhænger af, hvilken type havregryn du vælger at lave din havregrød af, og hvor længe du giver den varme under tilberedningen.

4 forskellige havregryn til din havregrød:


Køb finvalsede havregryn til din havregrød HER >>


Køb grovvalsede havregryn til din havregrød HER >>


Køb glutenfri havregryn til din havregrød HER >>


Køb fiber havregryn (85 % fuldkorn) til din havregrød HER >>

Havregryn er godt for andet end ganen – forkæl dig selv med en ansigtsmaske med avokado, havregryn og æble.

Hvad er forskellen egentlig på fin- og grovvalsede havregryn?

Svaret er meget enkelt. Når havrekorn skal laves til grovvalsede havregryn, valses hele kernen/kornet, og ved finvalsede havregryn deles kernen i mindre stykker, inden den valses (behandling gennem to cylindre). De fine af slagsen er i øvrigt dem, vi danskere køber flest af ifølge Samvirke.dk.  

Artiklen indeholder affiliate links