Gå til hovedindhold

Hvilken slags hoste?

Sæsonen for host og nys er godt i gang. Og mange bliver ramt af den irriterende tørre hoste, som forstyrrer den tiltrængte nattesøvn.

Hoste

Du kender det helt sikkert, og det er frygteligt generende: Tør hoste. Især den natlige hoste er generende og kan spolere nattesøvnen for både dig og dine omgivelser med det resultat, at man er træt og uoplagt næste dag.

Den mest almindelige årsag til hoste på denne årstid er en virusinfektion, der irriterer luftvejene. Hosten klinger som regel af i løbet af et par uger. Effekten af hostestillende medicin ved forkølelse er meget begrænset. Langvarig hoste kan skyldes en kronisk lungesygdom som f.eks. KOL eller astma, men forekommer også ved sygdomme uden for lungerne:

Det ses bl.a. ved tilbageløb af mavesyre, når man lægger sig for at sove. Mavesyren irriterer slimhinderne og udløser hoste. Fra bihulerne kan sekret løbe ned i svælget, stimulere hosterefleksen og starte et hosteanfald. Endelig skal man tænke på visse typer af medicin, der kan udløse hoste. Det gælder specielt de såkaldte ACE-hæmmere, der anvendes til blodtryksbehandling. (LKC)

Læs mere om