Gå til hovedindhold

Jordbær - derfor bør du spise dem

Når de røde, søde sommerbær bugner i grøntafdelingen, hopper de nærmest ned i kurven ad sig selv. Vi danskere ELSKER jordbær – og det er der god grund til!

Når de røde, søde sommerbær bugner i grøntafdelingen, hopper de nærmest ned i kurven ad sig selv. Vi danskere ELSKER jordbær – og det er der god grund til!

Danskernes favorit-sommerbær smager ikke bare supergodt, de er også supersunde.

I de seneste år er meget af den mad, vi spiser, blevet delt op i forskellige kategorier, bl.a. superfood. Og jordbær hører faktisk til i gruppen af superbær, da de indeholder mange sunde sager som fibre, kalium, vitaminer og flere vigtige antioxidanter.

Det der gør jordbær specielle, er deres indhold af ellagsyre, som beskytter huden mod solens skadelige UVA-stråler, så vi ikke får så mange rynker, og det er jo smart, nu hvor det især er om sommeren, at vi spiser mange jordbær. Flere undersøgelser viser også, at ellagsyre virker kræftforebyggende. 

5 andre gode grunde til at spise jordbær

På baggrund af resultatet fra større studier, har jordbær flere opsigtsvækkende egenskaber, hvis du vel at mærke spiser rigeligt af dem:

● Mindsker risiko for hjerteproblemer – hvis du spiser tre portioner jordbær om ugen.
● Markant sænkning af kolesteroltallet – hvis du spiser 500 gram jordbær hver dag oveni din almindelige kost.
● Reducerer risikoen for forhøjet blodtryk – hvis du spiser en kop jordbær om ugen.
● Mindsker diabetiske komplikationer i nyre og hjerne – hvis du spiser 37 jordbær om dagen.
● Nedsætter risikoen for dannelse af mavesår – hvor mange jordbær man her skal spise, melder klogkost.dk intet om.

Så længe jordbærsæsonen er over os, er der altså flere gode grunde til at spise løs af de røde jordbær.

3 tips til jordbær

● Tag først stilken af, efter du har skyllet jordbærrene og ladet dem dryppe af. Så undgår du at de bliver vandede og dermed mister indholdet af vitaminer.

● Når man fjerner stilken på et jordbær med en lille urtekniv, kommer man let til at skære for meget af det gode væk. Men det er der råd for – se videoen: Jordbær – sådan fjerner du stilken

● Nyd dine jordbær samme dag som du har købt eller plukket dem, da de har meget kort holdbarhed. De kan dog holde sig i et døgn i køleskab.

7 skønne opskrifter med jordbær

Jordbærkoldskål

Jordbærtærte

Hjemmelavet is med kokos og jordbær-coulis

Muffins med jordbær

Jordbærvand med mynte

Jordbær-cheesecake

Blomkålscouscous med asparges og jordbær

Der findes også mange forskellige produkterne i butikkerne, der indeholder jordbær, som fx te, yoghurt, marmelade, smoothie, tandpasta og shampoo. Se et større udvalg HER >>

(Kilde: klogkost.dk og soendag.dk)

Læs også: Spis jordbær og kirsebær med god samvittighed

Artiklen indeholder affiliate-link

Læs mere om