Gå til hovedindhold

Lakrids – sundt eller skidt?

Piratos, Poletter og Pletskud. Vi elsker lakrids. Men hvad er lakrids, og er det sundere end andet slik? Vi har spurgt diætist Anne W. Ravn.

Lakrids – sundt eller skidt?

Piratos, Poletter og Pletskud. Vi elsker lakrids. Men hvad er lakrids, og er det sundere end andet slik? Vi har spurgt diætist Anne W. Ravn.    

Hvad er lakrids?

Lakrids er baseret på udtræk af roden fra planten Glycyrrhiza glabra, der er 50 gange sødere end sukker. Den vokser i Sydeuropa, Mellemøsten og Kina. Lakridsrod har været anvendt medicinsk i mange tusinde år mod blandt andet halsonde og fordøjelsesbesvær. Som slik er det en nyere opfindelse.  

Prøv vores Panacotta med lakrids - lidt har også ret!

Plantebaseret lakrids, er det sundt slik?

Jeg vil ikke kalde lakrids for sund slik. Sundhedsmæssigt skal man som med andet slik tænke på mængden. Der er jo forskel på at sutte længe på en Ga-Jol eller sluge en pose Poletter på få minutter. Som lakrids-elsker skal man være opmærksom på, at lakrids indeholder en del salt, som vi i forvejen får rigeligt af gennem kosten.  

Hvordan påvirkes knoglerne af salmiaklakrids?

Salmiak virker afkalkende på knoglerne. Har man et overforbrug af salmiakslik, kan blodet ikke opretholde sin normale pH-værdi, og det gør, at kroppen frigiver kalk fra knoglerne i et forsøg på at opretholde balancen. I Danmark må der højst være 8 pct. salmiak i slik. Og hvis salmiakindholdet overstiger 5 pct., skal producenterne skrive »voksenlakrids – ikke børnelakrids« på emballagen af hensyn til børns knoglevækst.  

Hvordan påvirkes blodtrykket?

Lakridsrod indeholder et stof – glycyrrhetinic-syre – der øger kroppens udskillelse af kalium, hvilket får blodtrykket til at stige. For lavt kalium-indhold i blodet kan også påvirke blandt andet nerve- og muskelfunktion.  

Hvor meget lakrids er for meget?

Alt med måde – også lakrids. Grænsen er individuel, men der skal ikke så meget til for at påvirke blodtrykket. Ifølge en artikel i Ugeskrift for Læger kan blot 50 gram lakrids om dagen betyde, at blodtrykket stiger. Og spiser man lakrids dagligt to uger i træk, kan man få en betydelig blodtryksstigning.  

ANNE W. RAVN arbejder som klinisk diætist på Århus Universitetshospital. Hun er SØNDAGs ernæringsekspert, foredragsholder og forfatter til en række bøger om at spise sundt og lækkert.

Læs mere om