Gå til hovedindhold

Lav om på dine drikkevaner og tab dig

Spiser du fornuftigt uden at kunne se resultater på vægten? Det kan være på grund af vin. Alkohol betyder nemlig, at vi lagrer fedt – i flere timer efter at vi drukket det sidste glas!

Sker det, at du hælder et glas rødvin i dig efter en stresset dag på arbejdet, eller plejer det at blive til en hel flaske i weekenden? Hvis du samtidigt forsøger at tabe sig, kan flasken stikke en kæp i hjulet, skriver det svenske sundhedssite MåBra. Alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som fedt. Grundreglen lyder: Jo højere alkoholindhold, desto flere kalorier.

Sammenligner man fedt med alkohol, indeholder fedt 9 kalorier og alkohol 7 kalorier pr. gram. Drikker man et glas rødvin til maden, indtager man cirka 108 kalorier. Fylder man sit glas på ny, er man altså oppe på over 200 kalorier.

Men der findes flere faktorer, der spiller ind, når man blander mad og alkohol. Systembolaget.se skriver, at kroppen ikke går i gang med at forbrænde kalorier fra maden, før kalorierne fra alkoholen er forbrændt. Leveren har nok at gøre med at omsætte alkoholen, fordi alkohol er et giftstof. Først når alkoholen er væk, kan kroppen begynde at forbrænde det, vi har spist. Med andre ord, fedtet fra maden lagres, når vi drikker alkohol til maden.

Så mange kalorier indeholder din alkohol:

1 stærk øl, 40 cl = 186 kcal

1 glas rødvin, 15 cl = 108 kcal

1 glas hvidvin, 15 cl = 101 kcal

1 gin & tonic, 4 cl = 150 kcal

1  cosmopolitan, 4 cl = 120 kcal

1 glas punch, 4 cl = 98 kcal

1 glas whisky, 4 cl = 89 kcal

1 flaske rødvin, 75 cl = 540 kcal

Så mange kalorier indeholder et glas:

Æblejuice, 2 dl = 94 kcal

Coca-Cola, 2 dl = 84 kcal

Havredrik, 2 dl = 84 kcal

Saft, 2 dl = 78 kcal

Tyttebærsaft, 2 dl = 56 kcal

Drik derfor i stedet et glas æblejuice, spis et æble (og tag et glas vand, hvis du er tørstig) - på den måde sænker man kalorieindtaget samtidig med, at man får vitaminer, antioxidanter og fibre.