Gå til hovedindhold

Mælkeprodukter kan hjælpe dig med at tabe dig

Mælk og mælkeprodukter kan være den genvej, du har brug for til at sætte din forbrænding i vejret – når bare du ved, hvilken slags du skal vælge.

Vil man øge sin fedtforbrænding, men bevare sin muskelmasse, er mejeriprodukter er god ven. Det skriver kostekspert og ernæringsfysiolog Fredrik Paulún i sin bog ‘50 genvägar till fettförbränning’.

Det findes mange forskellige komponenter i mælk, yoghurt, tykmælk, kvark, hytteost m.m., som påvirker kropssammensætningen positivt. Blandt andet de korte og mellemlange fedtsyrer SCT og MCT, som udgør en fjerdedel af fedtet i mejeriprodukter, men også calcium – som vi ved, medvirker til vægttab. 

Begge dele virker dog mere effektivt i mælkeprodukter end hver for sig – hvilket kan have noget at gøre med mælkens protein, skriver det svenske sundhedssite MåBra. Det meste af mælkeproteinet er kasein og valle, to proteintyper som ofte findes i de proteinpulvere, du kan finde i helsebutikker, og som har en beviselig indflydelse på vores vægt.

Det calcium, vi får fra mælk, er i stand til at sænke ph-værdien i tyndtarmen, hvilket får den til at optage mindre fedt. Studier har vist, at du ved at drikke en liter mælk mere om dagen (!) kan slippe af med 5 gram fedt om dagen. Det svarer til to kilo om året.

Hvilke mejeriprodukter skal man så spise?

Forskningen koncentrerer sig især om, hvor godt mejeriprodukter egentlig er for os. Det er nok, fordi forskellige mejeriprodukter har forskellige sammensætninger og derfor kan påvirke kroppen på forskellig vis.

Levnedsmidler, som IKKE gavner ens vægt, er især fløde, smør, fede oste og cremefraiche. Disse produkter indeholder ganske vist gavnligt fedt, men ikke meget protein og calcium. Et bedre valg er i stedet kvark, hytteost, mager ost, mælk og mager yoghurt. I hvert fald hvis du vælger dem uden tilsat sukker.