Gå til hovedindhold

Maikens omstridte valg: Nul sukker til mine børn

37-årige Maiken Vibede Vanting, mor til 3-årige Marcus og 5-årige Matthew, har truffet et valg, der ofte møder rullende øjne fra omgivelserne. Hun serverer konsekvent ikke sukker for sine børn, men vælger sunde alternativer, der vækker mindst lige så stor begejstring hos sine to drenge.

37-årige Maiken Vibede Vanting, mor til 3-årige Marcus og 5-årige Matthew, har truffet et valg, der ofte møder rullende øjne fra omgivelserne. Hun serverer konsekvent ikke sukker for sine børn, men vælger sunde alternativer, der vækker mindst lige så stor begejstring hos sine to drenge.

En bakke flødeboller med kokosdrys er ofte standardserveringen ved enhver børnefødselsdag i børnehaven. Men ikke når 5-årige Matthew og hans lillebror på 3 år skal fejres af vennerne. En vandmelon, udhulet og forvandlet til et farligt piratskib med kanonkugler og sat sejl vækker mindst lige så stor begejstring. Det samme gør hendes chokoladekage uden sukker og mælk. Ligesom posen med de sunde muffins, der altid ligger i børnehavens fryser til de to drenge i tilfælde af en fødselsdag.

Hysterisk, vil nogle forældre helt sikkert mene. For den holdning har Matthews og Marcus’ mor, Maiken Vibede Vanting, mødt masser af gange, men hun har til gengæld også lært at være ligeglad med, hvad andre mener om hendes og sine to drenges kostvaner. For det er et helt bevidst valg, alenemoderen fra Strib på Fyn har taget. Hun mener ganske enkelt, at det er unødvendigt at tanke små børn op med sukker.

Læs også: Er du afhængig af sukker?

– Så længe børn ikke bliver præsenteret for slik og kager, efterspørger de det heller ikke. Vi kan sagtens gå forbi et ishus, uden at mine børn plager om at få en is. Men det er som om, at man ikke kan hygge sig med Disney Sjov uden en fyldt slikskål. Jeg har flere gange mødt rullende øjne og fået at vide, at det er synd for mine børn, at de ikke må få sukker, fortæller 37-årige Maiken, der er selvstændig salgsboligstylist.

– Men jeg mener jo blot, at jeg giver mine børn den bedste grobund for et sundt liv, siger hun og tilføjer, at hun heller ikke blander sig, når forældre
lader deres børn spise sig mæt i en pose Matador Mix.


Sund chokoladekage, som kan spises både efter børnehave og til morgenmad, er en af Matthew og Marcus' favoritter.

– Jeg har ikke noget imod, at andre børn får sukker. Derimod har hun noget imod, at man i børnehaver og vuggestuer tager valget fra forældrene, fordi institutionerne
ikke har en sukkerpolitik. Selv om mange af landets kommuner efterhånden har indført nul sukker-politik i institutionerne, er det ikke tilfældet i den børnehave, som Maikens børn går i, og særligt da den ældste søn for nylig kom hjem og fortalte, at de på en udflugt også havde rundet McDonald’s, ærgrede det hende.

– Jeg har aldrig været på McDonald’s med mine børn, og jeg synes bare, at det er unødvendigt, at de kommer der, når de er i børnehave og oven i købet har madpakker med. Maikens livsstil uden sukker begyndte for godt 10 år siden, hvor hun konstant døjede med ondt i maven, migræne og havde astma og allergi. På det tidspunkt
var tarmskylning nyt og en del af en wellness-bølge, som Maiken hoppede med på, og efter den lagde hun sin kost om, hvor hun skar al sukker, mælk, gluten og forarbejdet mad væk til fordel for økologi og mad tilberedt helt fra bunden.

Resultaterne kunne ikke kun ses på badevægten, hvor 12 kilo forsvandt uden større besvær, men også hoved- og mavepinen forsvandt – og astmamedicinen har hun ikke haft brug for siden. Sammen med sin daværende kæreste rejste hun på det tidspunkt til USA, hvor parret slog sig ned i tre år, og her var det både nemmere og mere almindeligt at leve sukkerfrit. Udvalget af økologiske fødevarer var også større, så for Maiken blev det en ideologi at leve på den måde, og da hun senere blev gravid, vidste hun en hel del om parabener, phatalater og pesticider.

– Det var nemt og naturligt for os at leve på den måde, og Matthew var en 100 procent økologisk baby i sine første tre leveår. Men så rejste vi hjem til Danmark, siger Maiken.

For den lille familie rykkede ikke tilbage til hovedstaden, men til Nordvestfyn, hvor der – ligesom i alle andre små lokalsamfund – bliver lagt mere mærke til, hvis man skiller sig ud. Det blev sværere at leve efter ideologien – både med hensyn til udbuddet af økologiske varer i supermarkederne, men også omgivelsernes holdning. Samtidig har hun heller ikke haft lyst til, at hendes to sønner skal føle sig alt for anderledes i forhold til sine kammerater. I dag, hvor Marcus også er kommet til, har hun valgt at servere sund økologisk mad uden sukker og mælk, når børnene er hos hende. Når drengene er hos deres far, blander hun sig ikke. Dog fastholder hun, at især Marcus undgår mælk, da han får mavepine af det og har fået konstateret mælkeallergi.

– Jeg er ikke hellig, og jeg indrømmer gerne, at jeg godt kan finde på at cykle til Lagkagehuset med en veninde og spise et stort stykke lagkage. Men jeg ved også, at jeg får det skidt bagefter. For mig drejer det sig ikke om at være fanatisk, men om at jeg synes, at det er vigtigt at tale med sine børn, om hvad der er godt for ens krop. Og at der findes alternativer til sukkeret. Matthew og Marcus må spise chokolademuffins til morgenmad, hvis de har lyst, fordi jeg ved, at kagerne er sunde. Og på den måde kan jeg fredagshygge med mine børn hver eneste dag.


Piratskibet af en vandmelon var et stort hit til Marcus' 3 års fødselsdag i børnehaven.

Max 30-45 gram sukker om dagen

De 2-5-årige bør ifølge Sundhedsstyrelsen maks. indtage 30 g sukker på en dag, herunder slik, pålægschokolade, is, popcorn og kage. Herudover bør de maks. indtage 300 ml flydende tomme kalorier på en uge, svarende til et stort glas saftevand eller sodavand, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

Læs også: Pas på de skjulte sukkerbomber