Gå til hovedindhold

Nyd solen: Lær din hudtype at kende

På denne årstid, hvor solens stråler begynder at have magt til at give lidt varme, findes der næsten ikke noget skønnere end at sidde på en lys plet og mærke solen genoplade den vintertrætte krop. Men hvor meget skal man egentlig passe på solens stråler?

Kræftens Bekæmpelse har listet seks forskellige hudtyper, som kan gøre dig klogere på din hudtype, og hvad du skal være opmærksom på, når du går udenfor.

Uanset hvilken hudtype du har, så skal du huske, at den aldrig må blive rød, øm og stram i solen, og at anbefalingerne kun er vejledende og aldrig kan træde i stedet for din egen sunde fornuft. Nedenstående er anbefalinger ved et UV-indeks på 3. Er solen stærkere, kan du opholde dig i solen i kortere tid. 

Meget sart

Hvis du har hudtype 1, så har du en sart hud, som ikke tåler ret meget sol, før den bliver rød og solskoldet. Huden er kendetegnet ved næsten aldrig at blive solbrun, og solbeskyttelse er en nødvendighed, når du er udenfor om sommeren. Er UV-indekset på 3, og har du glemt solbeskyttelse, så anbefales det, at du maksimalt opholder dig ude i solen i 40 minutter.

Sart

Har du hudtype 2, har du stadig en sart hud, men kan dog tåle lidt mere sol end hudtype 1. Du kan godt blive solbrun, men er UV-indekset 3, skal du efter 55 minutter uden solbeskyttelse gå indenfor igen.

Læs også: Din hud har brug for vand

Vinterbleg og sommerbrun

Bevæger du dig mere over i hudtype 3, er huden stadig lys, men du har en tendens til let at blive solbrun. Dog er der stadig risiko for at blive forbrændt, når du – ved et UV-indeks på 3 – opholder dig i solen i mere end 65 minutter uden solbeskyttelse.

Olivenfarvet og let brun hud

Ved hudtype 4 kan du holde til en del sol – helt op til 95 minutter uden solbeskyttelse, når UV-indekset er på 3.

Brun eller mørk året rundt

Hvis du har hudtype 5 eller 6, kan du udholde meget sol. Er UV-indekset på 3, kan du ifølge Kræftens Bekæmpelse være i solen i op til 130 minutter.

Læs også: Prøv en ansigtsmaske med avokado, havregryn og æble

Test din hudtype og tjek UV-indekset med app

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har – sammen med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen – udviklet en gratis app, ’UV-indeks’, der kan downloades via App Store og Google Play. I appen kan du se en prognose for, hvad UV-indekset er i dag og de kommende dage, lige dér hvor du befinder dig, uanset om det er i Danmark eller i udlandet.

Derudover er der i appen udviklet en hudtypeguide, hvor du – ved at svare på seks hurtige spørgsmål – kan få et bud på din hudtype og en guide til, hvordan du omgås solen med omtanke.

Læs mere om