Gå til hovedindhold

Quinoa – et godt alternativ til ris

Bruger du quinoa i din madlavning, eller holder du dig fra de små, spiselige frø? Vi har set lidt nærmere på quinoa, og der er god grund til at byde dem velkommen i dit køkken.

Quinoa

Bruger du quinoa i din madlavning eller holder du dig fra de små, spiselige frø? Vi har set lidt nærmere på quinoa, og der er god grund til at byde dem velkommen i dit køkken.

Quinoa er små frø, som kommer fra en planter, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Quinoa har været dyrket gennem de sidste 6.000 år og er dermed et af verdens ældste afgrøder, der altid har været en vigtig ernæringskilde for de lokale indianere. Quinoa betyder ”Moder korn” og har fået sit navn af indianerne.

Især i Bolivia og Peru er de glade for quinoa, men i de senere år er quinoa også blevet populært i Danmark og mange andre lande, da de er et godt alternativ til ris. Det er mest de næringsrige frø, vi kender til, men faktisk kan man også bruge plantens blade som salat eller som grøntsag.

Opskrift: Quinoa salat

Så sundt er quinoa

Frøene fra quinoaplanten indeholder mange flere gode sager, end man lige regner med, når man kigger på dem. De er spækket med alle tænkelige essentielle aminosyrer og har samtidig et enormt højt indhold af protein – mellem 7,5 og 22 %. Quinoa har et fedtindholdet på 5 % og det er hovedsageligt de mest sunde af slagsen. Quinoa er også fyldt med omega-3-fedtsyrer, der er utrolig vigtig for vores ernæring.

Sådan bruger du quinoa

Quinoa er som sagt blevet populært i de danske køkkener, fordi det er et rigtig godt alternativ til ris. Men også fordi, de er sunde og smager godt.

Det er ikke meget anderledes end ris, når du skal tilberede din quinoa. De skal skylles grundigt før kogning i cirka 10 min. (2 del vand til 1 del quinoa), lad dem hvile i 10 min. – og så er de klar til brug enten som tilbehør til kød og fisk, i salater eller i supper.

Køb quinoa på nettet

De fleste fødevarebutikker sælger quinoa, men gør det let og bekvemt for dig selv ved at købe dine fødevarer på nettet.

Her et lille udvalg af quinoa af tre forskellige sorter:

Hvid quinoa - den kan spises som tilbehør, i supper og i salater.

Køb hvid quinoa HER >>

Rød quinoa - den kan spises som tilbehør, i supper og i salater.

Køb rød quinoa HER >>

Sort quinoa - den har et lidt mere råt udtryk end de andre varianter.

Køb sort quinoa HER >>

Du kan også købe quinoa-flager, som er en form for quinoamel, der egner sig godt til glutenfri brødblandinger:

Køb quinoa-flager HER >>

5 lækre opskrifter med quinoa

På Letliv.dk finder du masser af lækre opskrifter til din slankekur - her et par stykker med quinoa:

Quinoa-salat med avocado og pistacienødder

Grønne frikadeller med quinoa-salat

Sort quinoa-kålsalat med granatæble

Quinoa-salat med rødbede

Quinoa-paté med grøntsager

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs mere om