Gå til hovedindhold

Så meget slik må du spise

Dame har slik i hænderne
Der ryger stadig mere slik i de danske indkøbsvognen og det har konsekvenser for helbredet.

Vi storspiser slik 

Der ryger stadig mere slik, chokolade, chips og kage i de danske indkøbsvogne. I følge forbrugerekspert Anne Glad spiser vi som børn, der har fødselsdag hver dag, Og det har konsekvenser for helbredet. Det søde liv øger risikoen for fedme og kan betyde sygdom og død advarer ernæringsekspert. Danskerne spiser otte kilo slik om året i gennemsnit. Oveni kommer otte kilo chokolade og dertil chips, kage, snacks og sodavand. Vi spiser næstmest slik i verden kun overgået af finnerne.   

Læs også: Kan du lade være med at tømme slikposen

Det giver ikke bare huller i tænderne og ekstra kilo at give los med slikskålen på sofabordet. Den yderste konsekvens af dårlige slikvaner er en fysisk deroute med alle de livsstilssygdomme, du kan sætte navn på. Det kan være alt fra eksem til sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme. Det dramatiske billede er, at alt det, du kan forestille dig eller frygte at dø af, kan fremmes af noget så relativt harmløst som at spise for meget Matador Mix, mener ernæringsekspert Martin Kreuzer.

Vores store slikforbrug skyldes ifølge Anne Glad, at vi i Danmark har et klima, der gør, at vi burer os inde hele vinteren. Den hjemmehyggekultur gør, at vi spiser meget slik. Vi synes, at det er en nem måde at hygge på at fylde i munden. Det gælder også vores sociale sammenkomster. (ISJ) Kilde: Søndagsavisen

Læs også: Du kan leve uden slik

Så meget slik må du spise 

  • Får du nul sukker en hel dag, kan du som kvinde spise 60-70 gram slik dagligt, som mand 100 gram.

  • Spiser du en gennemsnitlig hverdagskost, får du også sukker fra f.eks. brød og dressing. Det tæller også med, og så er der kun plads til et par Gajoler eller et stykke mørkt chokolade dagligt.

  • Spis kun slik lejlighedsvis. Slik dagligt eller flere gange om ugen, øger risikoen for  fedme og livsstilssygdomme.

  • Højst 10 procent af de daglige kalorier bør komme fra sukker, ifølge de officielle kost-anbefalinger. (ISJ) Kilde: ernæringsekspert Martin Kreuzer

Læs mere om