Gå til hovedindhold

Sådan finder du fedtindholdet i din ost

For mange er et par gode skiver ost en del af dagligdagen. Hvis du vil holde den slanke linje, skal du holde godt øje med fedtindholdet.

For mange er et par gode skiver ost en del af dagligdagen. Hvis du vil holde den slanke linje, skal du holde godt øje med fedtindholdet.

Ost er en vigtig og god del af vores ernæring – det indeholder rigtig mange næringsstoffer og har et højt proteinindhold. Vi bruger ost i mange sammenhænge, da det er anvendeligt både som pålæg, til den varme mad og bare som hygge. Hvis du indtager ost dagligt, er det derfor vigtigt, at du har styr på, hvor højt fedtindholdet er i produktet.

Læs også: Din guide til sundt pålæg

Hvordan tyder du fedtindholdet i en ost?

Der er to måder at deklarere oste på i dag; det gammeldags ”+” og det mere moderne ”%”. ”+” betyder fedt i tørstof og "%" betyder fedt pr. 100 g af den færdige ost.

Her kan du se, hvad plus-betegnelsen svarer til i procent og fedt pr. 100 g:

● 10+/6 % - 6 gram
● 20+/13 % - 13 gram
● 30+/17 % - 17 gram
● 45+/27 % - 27 gram
● 60+/34 % - 34 gram

Det er en god idé at holde øje med fedtindholdet i din ost, når du handler ind - maks. 17 g fedt pr. 100 g er anbefalelsesværdigt, hvis du er i gang med et vægttab.

Smøreoste indeholder mindre fed

Selv om en smøreost hedder 40+, så er den faktisk ikke så fed, da den indeholder meget mere vand end en skæreost. Det gælder fx de gammeldags smøreoste fra Buko i de kendte variationer som reje, skinke og champignon. Alle har et fedtindhold på kun 17-18 g pr. 100 g, fordi de indeholder så meget vand. Gode osteprodukter kunne også være rygeost. Selvom en rygeost er 40+, så har den ikke mere end 10 g fedt pr. 100 g, og en skummetmælksrygeost på 5+, den har ca. ½ g fedt pr. 100 g. Så vælg de vandede oste, hvis du vil sikre dig en lettere ost.

Oste-tip til dig!
Brug din lokale ostehandler. Der kan du smage på osten og købe den mængde, som du har brug for. De har ofte også et stort udvalg af fedtfattige oste med god smag.

Prøv vores opskrift på lækker omelet med ost og parmaskinke