Gå til hovedindhold

Sådan overbelastes din krop af fire liter vand om dagen

Det påvirker nyrerne, hvis du indtager helt op til fire-fem liter vand om dagen.

Sådan overbelastes din krop af fire liter vand om dagen

Vi udskiller godt en liter væske om dagen gennem vores åndedræt, afføring og sved. Derfor er der behov for at udligne balancen, så kroppen ikke dehydrerer – og derfor har vi brug for vand.

Vi er udstyret med en fintfølende tørstfornemmelse. Du kan sagtens stole på din tørst og behøver ikke tænke, at du skal helgardere med en flaske vand for munden hele tiden, forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.

- Drik et glas vand eller af flasken, når du er tørstig. Mange af os har vænnet os til at pøse vand indenbords konstant, og det er ikke ubetinget godt. En tommelfingerregel siger, at du skal drikke ca. en tredjedel af din kropsvægt i deciliter om dagen. Vejer du 60 kilo, vil det sige 20 deciliter, to liter, lyder det fra diætisten.

Vand og C-vitamin er den perfekte kombination.

For meget vand går ud over nyrerne

Når du drikker tre liter, skal du oftere på toilettet, men ud over at det kan være ubelejligt, sker der ingen skade ved det. Hvis du dyrker motion, har et hårdt fysisk arbejde eller sveder, stiger din krops behov for at få vand.

Det kan dog blive alvorligt for din krop, hvis du drikker helt op til fire-fem liter vand. Det kan nemlig betyde, at nyrerne mister evnen til at udskille urin fra kroppen.

- Nyrerne sørger jo for, at du har det vand og salt i kroppen, du skal have. Så hvis du drikker store mængder vand hele dagen gennem en længere periode, tager nyrerne skade, fordi nyrerne overbelastes på grund af det meget vand, siger Anne W. Ravn.

Vandmelon er ikke det rene vand.

Du kan faktisk nøjes med en liter vand

Du vil kunne opleve svimmelhed, kramper og manglende evne til at holde balancen, hvis du drikker så meget vand, at det skader nyrerne.

Husk i øvrigt at grøntsager, frugt og for den sags skyld al mad indeholder væske, grøntsager helt op mod 95 pct. vand.

- Vores stofskifte producerer også vand, omkring en halv liter om dagen. Så spiser du de anbefalede seks håndfulde frugt og grønt hver dag, kan du ofte nøjes med at indtage en liter vand. Hvis du har det godt med meget vand, kan det være, din krop sagtens kan holde til det, lyder det fra diætisten.